Radojević: Policiji vezane ruke, pravosuđe ne radi svoj posao

Trenutna bezbednosna situacija na Kosovu je složena, iako je zvaničan stav da je ona stabilna, izjavio je u emisiji Razgovor na RTK2, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milan Radojević. On kaže da višemesečna blokada kosovskog parlamenta utiče na podizanje tenzija na Kosovu, ističući da su poslednji incidenti posledica institucionalne krize.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova doveo je u vezu napade na Srbe i dešavanja u Skupštini Kosova. 

„Onog trenutka kada je opozicija krenula sa blokadom Parlamenta, suzavcem, demonstracijama – poslata je jedna ne tako lepa slika građanima Kosova, te smo i imali više incidenata u povratničkim naseljima, dodaje Radojević.

Na pitanje zbog čega je do sada vrlo malo rešenih slučajeva napada na povratnike, on kaže da je policija zbog toga zasluženo bila često na udaru kritika, navodeći da su u nekoliko slučajeva otkriveni počinioci koje je kasnije tužilaštvo oslobodilo.

„I tu mi imamo problem, pravosuđe je jako sporo i ti počinioci ne bivaju kažnjeni, samim tim šalje se jako loša slika i poruka građanima i povratnici misle da su nezaštićeni, da svaki zločin može proći nekažnjeno, a isto tako, ti počinioci napada misle da će za svaki zločin ubuduće proći nekažnjeno. Tako da smatram da u svemu ovome postoji jako velika odgovornost kosovskog pravosuđa“.

Policija je na inicijativu MUP-a povećala broj policajaca u pećkom regionu, gde je bilo i najviše napada na povratnike, kaže Radojević i naglašava da će za nekoliko meseci biti raspisan konkurs za prijem Srba u policiju.

„Nadam se da će se to desiti u drugoj polovini godine, procedura nije jednostavna i nimalo laka, ali bitno je da postoji volja u Direkciji kosovske policije i samog premijera da se ovo pitanje reši“.

Bezbednost na Severu je krhka, ocenjuje zamenik Skendera Hisenija. Kosovska policija ulaže napore, međutim posao organa reda je otežan u situaciji kada nemate pravosuđe, tvrdi Radojević.

„Na Severu Kosova ne funkcionišu sudovi, ne radi tužilaštvo, sudovi su izmešteni u Vučitrn, imamo samo EULEX-ovo pravosuđe koje se bavi samo teškim krivičnim delima i to je jedan veliki problem koji postoji. Građani podnose žalbe, krivične prijave. Policija odreaguje i uhapsi nekog počinioca krivičnog dela, međutim u većini slučajeva tužilac traži da predmet ide u redovnu proceduru i počinilac blažeg krivičnog dela izlazi na slobodu. Kod građana se stvara utisak da policija apsolutno ništa ne radi, međutim policiji su vezane ruke, jer ona zavisi od tužilaštva i od pravosuđa“.

Između pojedinih gradonačelnika opština sa srpskom većinom i komandira stanica ima nerazumevanja, navodi Milan Radojević i naglašava da je policija servis građana.

„Kosovski policajci nose uniformu upravo zato što su građani tako želeli i zbog toga njihov posao mora biti u službi građana, naravno po zakonu. Od gradonačelnika očekujem razumevanje za rad kosovske policije, jer oni rade u skladu sa zakonom, a ukoliko neko od komandira policijskih stanica ne obavlja svoj posao u skladu sa zakonom, imamo Policijski inspektorat Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova“.

Zamenik ministra policije izrazio je zabrinutost zbog verskog ekstremizma navodeći da je Kosovo zbog velike nezaposlenosti i mlade populacije plodno tle za regrutovanje novih pripadnika radikalnih grupa. Kosovska vlada ima strategiju za borbu protiv verskog ekstremizma čiji je cilj preventivno delovanje, istakavši da se intenzivno radi na informisanju mladih o posledicama radikalizma i ekstremizma. Milan Radojević je ohrabrio građane da policiji prijave svaki oblik nasilja, zaključivši da samo na taj način organi reda mogu pomoći da se ti slučajevi i reše.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.