Protest zbog kriterijuma zapošljavanja zdravstvenih radnika u Pasjanu, onemogućavali novinare da snimaju


U selu Pasjane kod Gnjilana održan je protest zbog načina zapošljavanja medicinskih tehničara. Zatraženo je poništenje konkursa zbog, kako okupljeni tvrde, nepotizma, koji su najavili i štrajk glađu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Pred Zdravstvenim centrom Gnjilane, sa sedištem u Pasjanu, protestovalo je dvadesetak građana koji kažu da su konkurisali za posao u toj instituciji – ali tvrde da nisu primljeni.

“Direktor zapošljava svoje, kao i političke stranke. Više me ne interesuje, uopšte se ne plašim nikog. Direktor je zaposlio svog bratanca, je l’ to u redu? A mi, čiji smo mi, ko smo mi? Znači 13 godina sam bez posla, a on juče izašao iz školske klupe”, kazala je Dragana Ristić iz Raniluga.

Za posao je konkurisalo je 195 građana, a posao je dobilo njih 34. Posao nije dobila ni supruga Bojana Stojkovića, koji kaže da je za situaciju koju označava nepravdom odgovoran direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, Zoran Perić.

“On je zaposlio svog bratanca, taj dečko i ne živi ovde, on ima prebivalište u Jagodini. On dođe ovde na vikend da vidi porodicu, jer otac mu ovde radi. Ovaj konkurs je tako završen, na prethodnom je zaposlio svog brata, a na ovom svog bratanca”, rekao je Stojković.

Protestovao je i Miloš Đorđević, koji je kako kaže, više puta konkurisao, ali posao nije dobio. On je nosio transparent sa natpisom “Ni deca palih boraca nemaju prava na posao!?”.

“Nismo svi protiv ovih primljenih ovde, nismo ni protiv predsednika opštine, ni protiv predsednika Srbije, ali smo protiv onih koji primaju po devet, deset plata, jer ovde ne postoje ljudi koji su sa jednom ili dve plate. Ovde imamo ljude koji primaju po pet, šest, pa čak i više plata. Moj otac je poginuo 1999. godine. Ne samo moj otac, za Kosovo i Metohiju su dali živote i moj pradeda i moj čukundeda, a šta ja dobijam”, upitao je Đorđević.

Okupljeni su poručili da će protestovani svakog radnog dana, a ako u narednih deset dana ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, kreću za Beograd.

“Ako ne uspemo u tome da neko čuje naš apel, mi ćemo otići ispred Vlade Republike Srbije, da sedimo i štrajkujemo glađu. Naš zahtev je poništavanje konkursa i smena direktora”, poručio je Bojan Stojković.

Novinari Jedinstva, Glasa Amerike, RTV KIM i RTV Puls, koji su pratili protest, zatražili su izjavu i od direktora Zdravstvenog centra Gnjilane Zorana Perića, međutim Glasu Amerike je rečeno da je doktor Perić u operacionoj sali, da je zauzet i da pitanja pošalju imejlom.

Međutim, nakon što su se novinarske ekipe razišle, direktor Zoran Perić je zvao samo novinare Jedinstva i TV Puls kojima je dao izjavu povodom održanog protesta.

Kazao je da se niko od kandidata koji su konkurisali nije žalio i da je on spreman da razgovara sa svima. Govorio je i o takozvanom rodbinskom zapošljavanju, na šta su na protestu ukazali i nezadovoljni građani.

“Mi smo ovde mala sredina, znamo se svi, svi smo rodbinski povezani, ne možemo to sada na taj način da merimo. Recimo i oni koji su u nekoj rodbinskoj vezi sa mnom ili sa pojedinim članovima ovde, imaju pravo da žive i rade i da se zapošljavaju“, rekao je Perić za RTV Puls.

To što je doktor Perić u Pasjanu razgovarao samo sa pojedinim novinarima, a ne sa svima koji su to želeli, nije jedini problem koji su novinarske ekipe danas imale u ovom mestu. Obezbeđenje Zdravstvenog centra Gnjilane pokušalo je da zabrani snimateljima i novinarima da snime kadrove ovog centra.

Snimateljima RTV Puls i Glasa Amerike radnik obezbeđenja je krenuo da gura kameru napominjući da je snimanje zabranjeno i da je on dobio naređenje.

Na pitanje novinara od koga je dobio naređenje, radnik obezbeđenja je kratko odgovorio „Ima od koga“.

Nakon kraće rasprave snimatelji su uspeli da snime kadrove Zdravstvenog centra.
Glas Amerike poslao je u međuvremenu pitanja u vezi konkursa za prijem radnika Zoranu Periću. Pitali smo ga između ostalog – da li je tačno da su među primljenim zdravstvenim radnicima i njegovi bliski rođaci, koliko njih i ko su oni? Međutim odgovor na ovo pitanje nisu dobili.

Perić je u odogovoru Glasu Amerike komentarišući protest napisao da smatra “da su protesti nepotrebni, jer se tu pitanje zapošljavanja politizuje i da svi nezadovoljni kandidati imaju pravo žalbe, čak i tužbe, ako smatraju da su oštećeni u postupku”.

VOAPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.