Proslavljena slava Sveti Sava u južnom delu Kosovske Mitrovice

Proslava slave u Hramu Svetog Save u južnom delu Mitrovice
Foto: KoSSev

Građani Kosovske Mitrovice proslavili su danas Savindan u sali pored Hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Liturgiji koju je služio sveštenik jerej Nenad Stojanović, starešina hrama, prisustvovalo je više desetina vernika kao i predstavnici lokalne samouprave. Nakon liturgije usledilo je sečenje slavskog kolača i poslužen je slavski ručak.

Otac Nenad Stojanović, okupljenim vernicima je poručio da čuvaju sećanje na Svetog Savu – na njegova dela, škole, manastire i bolnice koje je osnovao pre 700 godina, te da u njegovim delima i oni nađu nadahnuće da daju doprinos svom rodu i po tome ostanu zapamćeni.

„Da nam Sveti Sava bude na pomoć, koji je živeo svetim životom da se ugledamo na njegov život. On je svoj doprinos dao za svoju državu, za svoju crkvu i za svoj narod. Tako smo i mi dužni da damo doprinos ovoj crkvi, ovom narodu i ovoj državi“.

Na kraju besede, zahvalio se u ime crkve, svima koji su doprineli da se ovaj hram, oštećen u neredima marta 2004., obnovi.

Proslava slave u Hramu Svetog Save u južnom delu Mitrovice
Foto: KoSSev

Domaćini slave ove godine bili su Udruženje građana Kosovsko-Mitrovačkog okruga iz Beograda i Radovan Kovačević iz Kosovske Mitrovice.

Radomir Rojević
Foto: KoSSev

Radomir Rojević iz ovog Udruženja, poručio je da danas građani Kosovske Mitrovice obeležavaju slavu u hramu koji je preživeo dosta toga, ali ipak zadovoljni što se svake godine okupljaju u sve većem broju.

„Mi kao udruženje, došli smo danas da ovde obeležimo slavu ovog hrama, jer nas sve vežu emocije za ovaj hram koji je još u ono vreme, bio jedini koji je postojao na prostoru Kosovsko-mitrovačkog okruga. Ovaj hram je preživeo mnogo što šta. Počeo je da se pravi 1896. godine, a prva liturgija je bila 1912. godine u još nezavršenom hramu. Osveštan je jula meseca 1921. Mnogo toga je za to vreme preživeo ali danas smo se u ovako velikom broju okupili da obeležimo ovaj veliki praznik, za sve nas Srbe za one koji veruju u naše pravoslavlje, veruju da ćemo opstati ovde“, kaže Rojević za KoSSev.

Dodaje da će Udruženje i dalje pomagati crkvi i da će biti tu uvek – i za Božić i za srpsku Novu godinu, i za Svetog Savu. Rojević ističe da, pored Mitrovčana, pomoć u radu Udruženje dobija i od ljudi koji nemaju nikakve veze sa Kosovom i Metohijom. Među njima ističe primer profesora Bojana Matića, čijom donacijom je pripremljen današnji svečarski ručak.

Obeležavanju današnje slave prisustvovala je i Maja Aksić iz Kosovske Mitrovice, koja je živela u južnom delu grada nedaleko od ovog hrama.

„Došla sam danas pošto je slava našoj crkvi Svetog Save. Emocije me vuku, porasla sam upravo ovde u crkvenom dvorištu, tu smo i prohodali, igrali se i eto,“ ističe Aksić.

Kao i svake godine, i ove su izabrani domaćini za sledeću godinu. Čast je ove godine pripala Nemanji Miljkoviću iz Kosovske Mitrovice koji će slavu sledeće godine pripremiti sa svojim kumovima Ivanom i Milanom.

Hram Svetog Save u južnom delu Mitrovice
Foto: KoSSev

Prema podacima istoričara iz Kosovske Mitrovice, Zorana Vukadinovića, iznetim u delu „Hram Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici povodom 110 godina od početka izgradnje“, izgradnja gradskog hrama u južnom delu Kosovske Mitrovice počela je 6. avgusta 1896. godine. Kamen temeljac crkve postavio je Dionisije, prvi Srbin, mitropolit Raško-prizrenske mitropolije. Zidanje samog hrama teklo je sporo i sa čestim prekidima. Konačno, crkva je završena tek polovinom 1921. godine, a osvešćenje je obavljeno je 17. jula 1921. godine. Sam čin osvešćenja crkve obavio je vladika Raško-prizrenski Mihailo. Projekat hrama izradio je ugledni profesor Beogradskog univerziteta, Andra Stevanović, a poslove izgradnje hrama izveli su čuveni majstori iz Velesa. Zidove je oslikao Dimitar Paprdiški.

Hram Svetog Save zapaljen je i uništen u martovskom pogromu 2004. Radovi na obnovi započeli su 2014., a godinu kasnije, u obnovljeni parohijski dom, uselio se sveštenik Saša Mitrović, sa suprugom – kada je ponovo počela i da se služi liturgija.

Oca Sašu Mitrovića, 2016. godine, zamenio je otac Nenad Stojanović koji i danas sa suprugom i četvoro dece živi u južnoj Mitrovici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.