Promocija knjige „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ u Gračanici

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Promocija knjige „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ koju su priredile Radmila Knežević i Lela Marković biće održana u utorak u 19 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“, saopštili su iz ovog Doma kulture.

O knjizi će govoriti Snežana Baščarević, Žarko Milenković, Radmila Knežević, a gosti pesnici su Srećko Simić, Radinko Kurlanović, Velimir Lule Kasalica i vokalni solista Miljana Slavić.

Prenos uživo možete pratiti na fejsbuk stranici Doma kulture Gračanica.                                             

„Nas dve, Prizrenke, odlučile smo da ne damo svetinju onako kako to najbolje umemo – poezijom. Uz Božju pomoć i blagoslov starešine crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, jereja Đorđa Stefanovića, započele smo rad na prikupljanju pesama koje su joj posvećene, kako bismo ih sačuvale za budućnost i kako bi se knjigom pomogla njena obnova. Malo se crkava može pohvaliti brojem pesnika koje je inspirisala i koji su joj, za večnost, posvetili svoje stihove“, o knjizi kažu autorke.

Radmila Knežević (1971.) bavi se pisanjem i glumom, a Lela Marković (1971.) poezijom i prozom za decu i odrasle.

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, zadužbina je kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića (1306 – 1307) a teško je stradala u martovskom pogromu 2004. Pod zaštitu UNESCO-a je neposredno nakon toga stavljena i danas je delimično obnovljena.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.