Promocija fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021“ sutra u Osojanu

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Promocija fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“, autora Marka Markovića održaće se sutra u Osojanu sa početkom od 13.00 časova.

Nakon promocije u Gračanici i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, izložba će biti predstavljena u Domu kulture „Sveti Sava“, koja je inače i jedan od organizatora ove izložbe, uz Galeriju umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“.

Fotomonografiju, ističu organizatori, čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine, a na njima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu.

„Razglednica poslata iz Gračanice svojevrsni je posrednik između ljudi koji su bliski, kojih se setimo na mestu gde progovara celokupna nacionalna istorija, koje posredno podsećamo na zavet davno dat, koji nas obavezuje i koji treba ispuniti“, navodi u recenziji knjige akademik Ljubodrag Dimić.

Predgovor je napisao jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu.

„Želeći da Gračanicu ponesu sa sobom, znani i neznani su je slikali i fotografisali, a to čine i danas“, navodi jeromonah Isidor.

Ovom fotomonografijom, dodaju organizatori, otvara se izdavačka edicija „Baština“ kojom se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Кosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost.

Na promociji će govoriti Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Кosova i Metohije, Aleksandar Stević, istoričar, Ivan Vuković, direktor Doma kulture „Sveti Sava“ Osojane i Nemanja Dimitrijević istoričar.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za КiM i Eparhija raško-prizrenska.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.