"Proglas srpskom narodu istaknutih predstavnika Srpske": Jablanović da se povuče sa svih funkcija

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić i ministar administracije lokalne samouprave, Ljubomir Marić, zajedno sa kosovskim gradonačelnicima devet opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, zatražili su večeras "neodložno povlačenje" predsednika liste "Srpska", Aleksandra Jablanovića, "sa svih funkcija" u ovoj listi. Ovi, kako se u prvom "zajedničkom proglasu srpskom narodu" Srpske navodi – "istaknuti predstavnici", Jablanoviću zameraju "ugrožavanje opstanka Srpske liste" tokom pregovora o koalicionoj kosovskoj vladi, "netransparentno trošenje novca" namenjenog "političkoj borbi srpskog naroda", te "javno podrivanje internih dogovora" Srpske liste.  Ipak, u dužem proglasu, nisu priloženi konkretni detalji o nelegalnom trošenju novca, kao ni na koji način je Jablanović podrivao zajedničke dogovore. Inače, u kosovskim i srpskim medijima se od nedavno mogu pročitati više članaka upravo o navodnoj korupciji, nepotizmu i nenamenskom trošenju sredstava Aleksandra Jablanovića, kao i njegovim navodnim tajnim dogovorima sa pojedinim visokim predstavnicima kosovske vlade, a poslednji takav članak objavljen je danas u jednom dnevnom srpskom listu.

"Gospodinu Jablanoviću posebno zameramo samovoljno i neusaglašeno delovanje prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa predstavnicima albanskih stranaka, kada je, pokušavajući da obezbedi sopstvenu funkciju i uticaj, svesno ugrozio opstanak Srpske liste," navode gradonačelnici i predstavnici Srba u kosovskoj vladi. Srpski gradonačelnici i članovi kosovske vlade dodaju i da se Jablanović "oglušio" o interese srpskog naroda i preporuke Vlade Srbije o ciljevima i načinu vođenja ovih razgovora i tako "demonstrirao" da su mu "lični i stranački interesi važniji od interesa naroda koji ga je birao".

Ceo prvi zajednički proglas srpskom narodu istaknutih predstavnika Srpske liste možete pogledati OVDE i OVDE.

Proglas, kako se navodi u tekstu mejla uz koji je i dostavljen proglas, nije potpisao gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović. A šta je Aleksandar Jablanović neposredno po objavljivanju proglasa rekao u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev, pročitajte u POSEBNOJ VESTI. 

"Takođe, gospodinu Jablanoviću zameramo netransparentno trošenje novca koji bi trebalo da bude namenjen političkoj borbi srpskog naroda za ostvarivanje osnovnih prava, a ne ličnom bogaćenju ma kog pojedinca, pa makar se on zvao i Aleksandar Jablanović," dodaju oni dalje i navode da je Jablanović "svojim delovanjem u poslednjih godinu dana sam sebe moralno i profesionalno diskvalifikovao."

Gradonačelnici i srpski članovi kosovske vlade ističu i da ono što izaziva "dodatnu zabrinutost" jeste, kako navode, činjenica da se u poslednje vreme Jablanović ne ustručava da javno podriva interne dogovore u okviru Srpske liste, te se pitaju da li je to posledica Jablanovićeve "neodgovorne ideje" da inicira podele i zatim pokuša da formira sopstvenu poslaničku grupu uz pomoć Nenada Rašića, ili je to posledica "neobuzdane želje da se domogne što većeg broja funkcionerskih fotelja" radi "ličnog bogaćenja i uskog kruga ljudi" okupljenih oko njega.

U proglasu se naglašava i da povlačenje Jablanovića ne bi trebalo da predstavlja "početak novih podela među Srbima na Kosovu i Metohiji", već da "pruži novi impuls zajedništvu i udruženom delovanju ka zacrtanim ciljevima", te bude "opomena i poziv na odgovorno obavljanje javnih funkcija."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.