Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću

Građanska inicijativa SDP saopštila je danas da je produžen pritvor lideru ove inicijative, Oliveru Ivanoviću i da je po sredi politički proces čiji je cilj eliminisanje političkih lidera sa Severa Kosova. 
 
U SDP-u su naveli da su verovali da će EULEX poštovati Ivanovićeva prava i dozvoliti mu odbranu sa slobode naročito zbog, kako su rekli, blagonaklonog stava prema albanskim pritvorenicima koji se tokom svojih procesa puštaju na slobodu. 
 
“Dosadašnje delovanje EULEX-a nam ukazuje da je presuda našem lideru doneta onog trenutka kada je pritvoren, da su dvostruki aršini (jedni za Albance drugi za Srbe) sredstvo kojim će se EULEX služiti u svim procesima koji se vode i koji će se voditi protiv Srba,” stoji u saopštenju GI SDP. 
 
U ovoj inicijativi se pitaju šta mogu očekivati od onih koji se hvale procesom koji se vodi protiv Ivanovića i “koji umesto da uspostave vladavinu prava, sprovode pravo sile”. 
 
Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije. 
 
U optužnici koja je obelodanjena pre skoro dva meseca navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila. 
 
U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih pripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom. 
 
I ostaloj četvorici Srba – Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Nebojši Lazoviću, kojima se takođe sudi u okviru ovog predmeta optužnicom, prete višegodišnje kazne zatvora.
 
Foto Tanjug/Boki

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.