Priština: U 14h "najmasovniji protest u istoriji Kosova"

Kosovska opozicija – pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo za nešto manje od 15 minuta počinje sa protestom protiv sadašnje kosovske vlade, sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkacije sa Crnom Gorom. Današnji protest organizovan je na dan kada kosovski Albanci proslavljaju 8 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a najavljen je kao "najmasovniji protest u istoriji Kosova". Protest možete pratiti uživo – OVDE, a prenos počinje od 14 časova.

Okupljanje građana je počelo već oko 12 časova, a uporedo su stizali i autobusi sa pristalicama opozicionih kosovskih stranaka.

"Gradovi i sela Kosova dolaze i potvrđuju svoje prisustvo. Broj autobusa i automobila koji su već stigli je veći nego 9. januara. Ovo će biti najmasovniji protest u istoriji Kosova," navode iz Samoopredeljenja, dodajući, u drugom saopštenju – da su demonstranti iz Tirane, međutim, vraćeni u Albaniju, dok je nekoliko njih privedeno.

Da je na ulicama Prištine ogroman broj građana sa celog Kosova, prenosi i portal Kallxo, navodeći da je više desetina autobusa stiglo iz više većih kosovskih gradova.

Foto: KallxoKako dalje prenose kosovski mediji, širom grada su prisutne jake snage Kosovske policije, koja je dan ranije upozorila i na moguće nasilje.

"Na osnovu razvoja situacije tokom ranije održanih protesta i procena, Kosovska policija poseduje informaciju da bi tokom protesta mogli da se koriste različiti predmeti koji mogu da izazovu nasilje i ugroze bezbednost građana, pripadnika policije, kao i medija," istakla je Kosovska policija u saopštenju, dodajući da bi tokom protesta mogli biti korišćeni Molotovljevi kokteli, različiti tvrdi predmeti, ali i da se ne isključuje mogućnost korišćenja vatrenog oružja.

Foto: Okupljanje demonstranata u blizini biblioteke/KallxoSaopštenju je juče, prethodilo i hapšenje nekih od lidera Samoopredeljenja – portparola Frašera Krasnićija i poslanika u Skupštini Kosova, Glauka Konjufce, te aktivista ovog pokreta. Krasnići i Konjufca su, međutim, dvojica uz još 25 lica protiv kojih je podignuta optužnica zbog nanošenja štete na vozilima EULEX-a još pre šest godina.

Planirano je da današnji protest počne okupljanjem kod bibilioteke u Prištini, a da završna tačka bude glavni trg u blizini zgrade Vlade Kosova.

Kosovo na 8. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti: "Gnjila jabuka" ili "Veličanstven dan stogodišnjeg sna"?


Obeležavanje godišnjice kosovske traje unazad nekoliko dana, a današnja centralna proslava počela je intoniranjem kosovske himne koju je izveo orkestar Kosovskih bezbednosni snaga, a građanima su se obratili kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa, da bi potom bila održana parada KBS-a.

Nakon parade, kosovski zvaničnici su položili cveće na grobove nekadašnjeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Adema Jašarija. U 12 časova je u centru Prištine počeo program Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", a "Nacionalni balet" u 20 časova prikazuje balet "Dasma".

Kako prenose srpski mediji, šetalište u Prištini ukrašeno je kosovskim zastavama i panoima na kojima na četiri jezika, uključujući i srpski – piše "Dan nezavisnosti".

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. ​Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, a u međuvremenu su dodati i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. Tokom svih svojih aktivnosti, oni snažno optužuju kosovsku vladu, pre svega Mustafu i Tačija, za korupciju i "izdaju zemlje".

U pokušaju da se dođe do rešenja ove političke krize, kosovska predsednica Atifete Jahjaga je početkom februara zakazala sastanak sa predstavnicima i vladajuće koalicije i opozicije. Od opozicije na sastanku se, međutim, pojavio samo lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je potvrdio da će se novi, ranije zakazani masovni protest opozicije, održati 17. februara.

Kosovska opozicija sada zahteva i raspuštanje parlamenta i prevremene izbore, a očekuje se da sutrašnji protest bude jedan od najmasovnijih.

Iako je najavljen kao miran, Vlada Kosova i međunarodni partneri brinu, međutim, da bi i ovaj protest mogao da eskalira u nasilje, poput onog od 9. januara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.