Priština: Stipendija za Anastasiju Mihajilović

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke dodelio je stipendiju Anastasiji Mihajilović, učenici petog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u selu Sušica kod Gračanice.

„Povod za odluku bila je reportaža Novinske agencije Republike Srpske Srna o porodici Mihajilović, čiji je nosilac domaćinstva Ljubiša, učesnik rata, borac sa Paštrika“, rekao je Srni predsednik banjalučkog Odbora, Milorad Arlov.

Arlov je rekao da je odluku o dodeli pomoći maloj Anastasiji doneo u dogovoru sa anonimnim donatorom.

Prema njegovim rečima, srpske porodice i njihovo stradanje na Kosovu i Metohiji niko bolje ne razume od Srba iz Republike Srpske.

Stipendiju će od septembra primati i Ivona Micić, čiju sedmočlanu porodicu izdržava otac Aleksandar radeći za nadnicu, iako je i on, kao i Mihajilović bio aktivni učesnik rata.

„Na Kosovu i Metohiji smo obezbedili stipendije za šestoro srpske dece, iz porodica Rakić, Pešić i Vuković iz Kosovske Mitrovice i uz Miciće i Mihajiloviće iz Gračanice stipendiju redovno dobija već tri godine Nikolina Maksimović iz sela Bosce kod Kosovske Kamenice, koja ima teško oštećenje srčanog mišića“, pojasnio je Arlov.

On je dodao da sto evra mesečne pomoći nije dovoljno da porodice prežive, ali je znak moralne podrške da izdrže u odluci da opstanu na svojim ognjištima iako su „ostavljene i zaboravljene“.

Četvoromesečne stipendije biće uručene na Preobraženje, 19. avgusta, u Crkvi Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Arlov je objasnio da je rad Odbora prepoznatljiv po nesebičnoj solidarnosti sa borcima, sa porodicama čiji su članovi branili srpsku državu.

„Pogubno je to što ti ljudi, kad je trebalo, nisu žalili živote i što danas o onim borcima koji su branili državu Srbiju na Kosovu i Metohiji niko ne vodi računa“, dodao je Arlov.

On je podsetio da su građani i institucije Srpske do sada obezbedili stotine hiljada evra pomoći srpskim porodicama na Kosmetu.

„Izgradili smo zgradu sa osam stanova prostorijama Centra za socijalni rad i Udruženja Podrži me. Tu su hiljade i hiljade evra koje smo deci na Kosmetu usmerili posredstvom novogodišnjih i Božićnih paketića, kupovinom televizora, veš mašina, lap-top računara, potom boravak oko 5.000 dečaka i devojčica u Srpskoj u okviru akcije Spojimo srpsku decu sa Kosova i Srpske“, naveo je Arlov.

On je napomenuo da je sada najaktuelniji projekat izgradnje Centra za dnevne potrebe dece sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici, čija bi realizacija trebalo da počne za nekoliko dana.

Arlov je naglasio da je do sada u okviru proslava slava u srpskim svetinjama na Kosmetu podeljeno sedam zlatnika.

RTRS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.