Priština: Kod uhapšene petorice pronađene zastave ISIS-a i "drugi simboli", naknadno demantovano da je pronađen otrov

Petorica juče uhapšenih Albanaca za koje se sumnja da su pripadnici ISIS-a, od kojih su trojica uhapšena u blizini Badovca – danas su izvedena pred pretretresnog sudiju Osnovnog suda u Prištini – u Ajvaliji, preneli su kosovski mediji. Ovo ročište se nastavlja sutra, kada će i sudija Vehbi Kaštanjeva doneti odluku o "bezbednosnim merama protiv petorice uhapšenih". Kod osumnjičenih su pronađene zastave ISIS-a, kao i "drugi simboli" koji upućuju na moguće terorističko delovanje. Iako je jedan od branioca optuženih – Sabrije Jašari, prvobitno saopštila da je kod optuženih pronađen i otrov, ona je to kasnije ipak demantovala, što je učinila i Kosovska policija. Uhapšeni su Enis Ljatifi i Besnik Ljatifi iz Vučitrna, Miljazim Hadžiaj iz Istoka, Gazmend Haljiljaj i Fehmi Musa.

Petorica osumnjičenih su pod jakim policijskim snagama dovedeni danas u 17 časova u zgradu Palate pravde u Ajvaliji, a ročište je završeno posle 20 časova, međutim, bez odluke sudije o pritvoru za osumnjičene. Očekuje se da odluku sudija saopšti sutra, prenelo je više kosovskih medija.

Kosovski mediji su, takođe, izvestili i o identitetu uhapšenih. Uhapšeni su Enis Ljatifi i Besnik Ljatifi iz Vučitrna, Miljazim Hadžiaj iz Istoka, Gazmend Haljiljaj i Fehmi Musa.

Među pronađenim predmetima zastava ISIS-a, maske, ali ne i otrov

Iako su kosovski mediji ranije, u toku dana preneli izjavu branioca jednog od optuženog, Sabrije Jašari – da je među predmetima pronađenih kod osumnjičenih pronađen i otrov, ona je to kasnije i demantovala.

Isto je učinio i portparol Kosovske policije, Baki Keljani, u izjavi za RTK. On je, međutim, potvrdio da su pronađene zastave ISIS-a i "drugi simboli".

Tri osobe za koje se sumnja da su pripadnici ISIS-a uhapšene su juče rano ujutru na magistralnom putu Priština – Gnjilane, kod jezera Badovac u opštini Gračanica. Kosovska policija je, međutim, kasnije saopštila da je uhapsila još dva lica za koja se veruje da su povezana sa troje prethodno uhapšenih. 

Nakon njihovog hapšenja kosovski mediji su preneli vest da juče ujutru pijaća voda isključena delovima Prištine usled straha da je zatrovana hemikalijama u terorističkoj diverziji koju bi mogli da navodno izvedu albanski pripadnici ISIS-a, ali i da se dovodi u vezu sa hapšenjem ova tri lica,  da bi u međuvremenu i opština Gračanica potvrdila da je voda u prištinskom vodovodu isključena zbog sumnje da je zatrovana. Nakon analiza, potvrđeno je da voda u Gračaničkom jezeru nije zatrovana. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.