Priština: Nije održano ročište u procesu koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Leposavića

FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

U odsustvu branioca optuženog B.B., advokata Arijanita Kocija, nije održano ročište u predmetu u kojem se bivši predsednik opštine Leposavić D.J. i ostali optuženi terete za korupciju i organizovani kriminal.

U ovom slučaju, optužnica D.J. tereti za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, zajedno sa H.B, A. A, A. K, Č. T, B. B, M. I, I. K, B. M, podseća „Zakletva za pravdu“.

U međuvremenu, optuženi Dž. F, H. H, M. H, M.R i N. M. optuženi su za krivična dela – učešće ili organizovanje kriminalne grupe i zloupotreba privrednih ovlašćenja.

Sudija Violeta Namani utvrdila je da je advokat Koci odsutan iz zdravstvenih razloga.

U međuvremenu, optuženi B.B. je izjavio da će sačekati svog advokata i da neće prihvatiti drugog.

Što se tiče naredne sednice, sudija Namani je kazala da će izvođenje materijalnih dokaza obaviti tužilac Merita Bina-Rugova.

Inače, u optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj 13. septembra 2021. godine, navodi se da su svi okrivljeni u periodu 2015-2017. godine aktivno delovali kao organizovana kriminalna grupa, čineći teška krivična dela i znajući da će doprineti ostvarivanju kriminalnih radnji.

Okrivljeni u ovom predmetu se terete da su izvršili krivična dela „Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Zloupotreba privrednih ovlašćenja“.

Za krivično delo „Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe“ iz člana 283. stav 1. KZ zaprećena je novčana kazna do 250,000 evra i kazna zatvora od najmanje sedam godina, dok je prema stavu 2 ovog člana, za ovo delo zaprećeno novčanom kaznom do 500,000 evra i kaznom zatvora od najmanje 10 godina.

Takođe, za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz člana 422. stav 1 zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, dok je za krivično delo „Zloupotreba privrednih ovlašćenja” iz člana 290. stav 2 – zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.