Priština: Bivši član ISIS-a osuđen na 3 godine i 6 meseci zatvora

Sadri
FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Optuženi Sadri Nerjovaj osuđen je na 3 godine i 6 meseci zatvora, zbog organizovanja i učešća u terorističkoj grupi ISIS.

Presudu je u ponedeljak u Osnovnom sudu u Prištini objavio sudija Ljutfi Šalja (Lutfi Shala), prenosi Zakletva pravde.

Prema ovoj presudi, u izrečenu kaznu zatvora, optuženom Nerjovaju će se uračunati i vreme provedeno u pritvoru.

Sudija Šalja obavezao je optuženog Nerjovaja da plati sudski paušal u iznosu od 100 evra u roku od 15 dana od pravnosnažnosti ove presude.

Takođe, sudija Šalja je odlučio da se nastavi sa primenom mere pritvora za optuženog  Nerjovaja do pravosnažnosti ove presude.

On je rekao da oni koji su nezadovoljni odlukom imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, u roku od 15 dana.

Inače, optuženi Nerjovaj se na sednici 16. februara izjasnio krivim za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi ISIS.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj 18. novembra 2021. godine, Sadri Nerjovaj je optužen da je prvobitno 3. novembra 2014. godine, sa namerom, zajedno sa suprugom Viljdane Ismajlji (Vildane Ismajli), napustio Kosovo preko prelaza Đeneral Janković, otputovao za Skoplje odakle je sutradan autobusom otputovao u Švedsku i nakon dva meseca boravka, preko određenih veza u cilju pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIS, otišao u Siriju.

U optužnici se dalje navodi da je sa aerodroma Stokholm leteo za Istanbul gde ga je primio turski državljanin i prevezao ga službenim vozilom do granice sa Sirijom, odakle je ušao u Siriju i registrovao se u terorističkoj organizaciji ISIS pod nadimkom „Abu Sadri“.

Prema optužnici, Nerjovaju je tada dostavljen privremeni identifikacioni dokument i ovom prilikom je nastavio fizičke, taktičke i borbene vežbe opremljen vatrenim oružjem AK-47. Aktivno je učestvovao u ratovima ISIS-a i potom se predao Sirijskim demokratskim snagama, gde je ostao do 17. jula 2021. godine, kada je vraćen na Kosovo.

Ovim se tereti da je počinio krivično delo „Organizovanje i učešće u terorističkoj grupi“ iz člana 143. st. 2 KZ, kojim je predviđena zatvorska kazna u trajanju od pet do 10 godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.