Priredbom u Jošanici obeležen kraj školske godine


Kraj školske godine u izdvojenim odeljenjima Osnovne škole „Leposavić“, po tradiciji, obeležen je zajedničkom priredbom i druženjem dece iz svih seoskih škola.

Ovog puta domaćin je bila škola u selu Jošanica.

U dvorištu, shodno lepom vremenu, učiteljice su sa svojim učenicima osmislile priredbu na temu drugarstva.

Zanimljivo je istaći da ovakva druženja traju treću godinu, i kako ističu, prosvetni radnici, ovo je dobra prilika da se upoznaju učenici koji funkcionišu u drugačijim okolnostima ali i koleginice razmene iskustva u radu.

„Kao što ste rekli ovo već postaje tradicionalna manifestacija. Ovo je već treći put da se izdvojeni tereni osnovne škole „Leposavić“ zajedno druže i pripremaju neke manifestacije“, kaže učiteljica u selu Jošanica, Ivana Anđelković.

Jedna je od manifestacija bila je u Drenu u susretu praznicima, a druga u Kijevčiću o zdravoj hrani, kaže Anđelković.

„Deca vole, raduju se druženju, raduju se zajedničkom radu. Vole kreativnost i jedva čekaju ovakve događaje“, ističe ova učiteljica.

„Ja bih volela da ova druženje postane tradicija iz godine u godinu. Bez obzira da li ja budem ili ne, da učiteljice to naslede i da se održavaju na svim terenima“, kaže učiteljica u selu Drenu, Blažica Milutinović.

Za učiteljicu u selu Jošanica, Dijanu Jovanović, ovo je prvi put da učestvuje u ovakoj manifestaciji.

„Ja sam prošle godine počela da radim, prvo u matičnoj školi, predavala sam građansko. Evo danas sam ovde i veoma sam zadovoljna saradnjom sa učenicima, roditeljima“, kaže Jovanović.

Kaže i da je saradnja sa ostalim terenima, odnosno izdvojenim odeljenjima, odlična i svi se lepo druže.

Učiteljici u Kijevčiću, Gordani Milojević, današnje okupljanje đaka iz svih izdvojenih odeljenja osnovne škole „Leposavić“ puno znači.

„Ja sam moj rad sa decom provela više godina u matičnoj školi, ali bio je tu i rada na terenu i sada ponovo u izdvojenom odeljenju u Kijevčiću“, kaže Milojević.

Ističe da se rado odaziva ovakvim aktivnostima i veoma joj se dopada ova ideja njenih koleginica.

„Uvek ću sa mojim đacima u mom selu pokušati da što više upotpunim i da im sa više kreativnih radova donesem ono što je potrebno za ovaku priredbu“, naglašava Milojević.

Puno podrške za ovakve aktivnosti, učiteljice u seoskim sredinama su dobile i od rukovodstva matične škole u Leposaviću, kako u ranijem periodu tako i danas kada je na čelu ove ustanove Silvana Magovčević, koja je dosadašnji period provela upravo u izdvojenom odeljenju u Jošanici.

„Sa obzirom na to da sam ja zadnjih 13 godina bila prisutna na ovom terenu, onda mi je još veće zadovoljstvo što podržavam danas sa ove pozicije sa koje se nalazim, rad učiteljica sa terena, njihovu kreativnost i motivisanost da deca iz ove sredine budu u istom rangu kao što su deca u našoj matičnoj školi“, kaže Magovčević.

Kako dalje navodi, prioritet je da u ovim seoskim sredinama bude dece u što većem broju, a ovakav način rada sigurno će ih privući i biti podsticaj.

I ove godine kreativnost je bila na prvom mestu, uključujući raznovrsne tekstove posvećene drugarstvu, scenografiju koja je pratila zadatu temu ali i kostimografiju za koju su se potrudili svi učesnici.

„Kostimografija je jednostavna. Mi smo u prelepom ambijentu u prirodi, u dvorištu naše škole, izdvojenog odeljenja u Jošanici“, kaže Suzana Zečević, učiteljica u Drenu

Kaže i da su hteli da prenesu neku pozitivnu energiju odavde i žutom bojom koja je boja sunca, intelekta i radosti.

Učenici su takođe saglasni, svidelo im se i najlepše im je kada im dođu drugari. Zahvalnost „duguju“ i učiteljicama koje su sve to smislile.

Bilo ovo je ovo priča o lepom načinu da se uz druženje i kreativnost završi još jedna školska godina. Međutim, pomalo plaši činjenica da u izdvojenim odeljenjima ima sve manje učenika i da su mnoge seoske škole u opštini Leposavić pred gašenjem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.