"Primadone" pred Mitrovčanima: Mrvice dobrote i kreativnosti dovoljne za nadu

Pozorišni komad ''Primadone'' u režiji Irfana Mensura sinoć su pred prepunom salom Mitrovičkog dvora odigrale Tanja Bošković i Rada Đuričin. Komad je inspirisan dramskim delom ''El cerco de Leningrado'' (Opsada Lenjingrada), koji je napisao španski pisac Sinestere, dok je Irfan Mensur uradio dramaturšku adaptaciju koja govori o spasavanju pozorišta. Dve žene, dve bivše glumice žive u napuštenom pozorištu. Volele su istog čoveka – direktora i glavnog glumca tog pozorišta; jedna mu je bila žena, a druga ljubavnica. Njih dve ne žive u skladu sa realnim vremenom, već žive u svojoj slavi, prošlosti i nadi da će se staro vreme vratiti.

Tanja Bošković se tokom cele svoje karijere borila za očuvanje pozorišta, tako da je uloga primadone koja ne dozvoljava da se sruši staro pozorište kao stvorena za nju. 

''Svaki čovek mora da ima svoj mali prostor koji će da ga spase od najezde primitivizma, užasa svake vrste i zapravo suštinske propasti ljudskog roda. I ova predstava je apel za to. Čak i ako je vaše dvorište kao petoparac, izuzetno maleno, mi moramo brinuti o njemu. Pozorište u odnosu na svetski global jeste petoparac, ali mi moramo da se zalažemo za to da taj petoparac ostane čist, nezagađen grozomorijama, takmičenjem, rušenjem. Naše je da gradimo i naše je da se borimo i sa vetrenjačama, ali i sa jačima od nas. Dokle god ulažemo mrvicu dobrote i mrvicu kreativnosti, za nas će postojati nada,'' kazala je slavna glumica. 

To da su uložile "mrvicu dobrote i kreativnosti" kojima im, u povratnoj reakciji, srca puni nadom mitrovička publika, prepoznaje i druga naša diva – Rada Đuričin.

''Sa uzbuđenjem smo došle kod vas i sa radošću što ćemo da se sretnemo u pozorištu, na jednom lepom mestu gde i glumci i publika žele da dožive nešto lepo, tako da nam je zbog toga bilo jako drago. Dobile smo ono što smo očekivale, tako srdačne i tako divne reakcije publike, da možemo punog srca da odlepršamo natrag," istakla je Đuričin.

One nisu prvi put sa mitrovičkom publikom. Dok ističe da voli Kosovsku Mitrovicu, Boškovićeva je sinoć, ipak, došla tužna u grad na Ibru.

Tanja Bošković sa našom ekipom "Za Mitrovicu me vežu lepe uspomene. Srećna sam, Bog me je milo pogledao što mi je dao priliku da dođem ovde. Moje iskustvo sa Mitrovicom kad god došla je bilo izuzetno uzbudljivo…Ali je ovo prvi put da sam došla, a da sam ostala bez prijatelja, koji je bio ovde. To mi je jako teško palo…''

Nije rekla njegovo ime.

Mitrovičani su glumački duet pozdravili gromoglasnim aplauzom. Usledilo je zajedničko fotografisanje, i autogrami. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.