Preminuo Vitalij Čurkin: "Diplomatski džin" u Savetu bezbednosti

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin, preminuo je danas u Njujorku, dan pred svoj 65. rođendan, potvrdilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Čurkin je na mestu ambasadora Rusije u UN-u proveo punih 10 godina. Iznenadna smrt ovog ruskog diplomate udarna je vest u svetskim medijima. CNN ga je nazvao "diplomatskim džinom", navodeći da nije preminuo "običan diplomata u odelu". U srpskoj javnosti ostaće poznat po oštrom verbalnom protivljenju nezavisnosti Kosova i podršci stavovima i akcijama Srba koji su se protivili nezavisnosti. Ostaće upamćen i po zapažanjima koja su bila najčešće suprotna od zapažanja njegovih zapadnih kolega, ali i vrsnim diplomatskim veštinama. Upravo se u večerašnjim porukama kojima se kolege i saradnici opraštaju od njega, uz medijske izveštaje, ističe da je Čurkin bio, pre svega, iskusan i odličan diplomata i da je obeležio jednu epohu. U nastavku, uz večerašnji izveštaj CNN-a, podsećamo i na neke od ranijih izjava ovog ruskog diplomate u vezi sa Kosovom i Srbima.

CNN: Čurkin diplomatski džin, titanskih diplomatskih debata

CNN je vest o smrti Čurkina izvestio pod oznakom hitno, dok je novinar ove medijske kuće imao i uživo uključenje iz sedišta UN-a. Navodi da se radi o šokantnoj vesti u okviru ove međunarodne organizacije, istovremeno opisujući Čurkina: 

"Vitalij Čurkin nije bio samo neki diplomata – diplomata u odelu. Vitalij Čurkin je, kako mi je britanski ambasador rekao pre par minuta, bio diplomatski džin. On se izdvajao među 193 ambasadora. Bez obzira na to kakvo je vaše mišljenje o Rusiji ili kakvo je njegovo mišljenje bilo, jasno je – on je mogao biti neposredan, zabavan, imao je neke titanske diplomatske debate u SB i van njega, sa širokim spektrom američkih domaćina – od Suzane Rajs, preko Samante Pauel. Sada je upravo počinjao saradnju sa novim ambasadorom Niki Hejli."

CNN je preneo i da je Čurkin na vrlo "snažan način" zastupao Rusiju i zamenjivao ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova u seriji sastanaka i debata sa ministrima spoljnih poslova, te da su ga "ljudi voleli", kako zbog ozbiljnosti rada, tako i zbog humora.


Pauel i Hejli: Čurkin maestro diplomatije i plemenit kolega

Nekadašnja predstavnica SAD u UN-u, Samanta Pauel:

"Očajna sam zbog smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina. Bio je maestro diplomatije i izuzetno brižan čovek koji je radio sve što je mogao kako bi se prevazišle nesuglasice između SAD i Rusije."

Sadašnja predstavnica SAD pri UN-u, Niki Hejli:

"Tokom mog kratkog vremena u UN-u, ambasador Vitalij Čurkin se pokazao kao plemenit kolega."

"Bilo je kašnjenja u uspostavljanju Specijalnog suda da istraži zločin izvršen od strane OVK, uključujući trgovinu ljudskim organima" – poručio je marta 2015, u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

"Ako pogledate rezultat jedne decenije sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije …oni [Srbi] patili su, barem, ne manje od drugih" – naveo je iste godine u julu, kada je Rusija stavila veto na Rezoluciju o Srebrenici.

"Skrećemo pažnju da je Kosovo 'siva zona' u Evropi, ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste," rekao je Čurkin 2014, tokom sednice UN-a o Kosovu.

"Albanski planovi za sever Kosova su daleko od demokratskih. Vlasti kosovskih Albanaca u Prištini objavile su nameru da praktično silom preuzmu sever Kosova. Oni se pozivaju na sve vrste aranžmana u vezi sa situacijom na carini na administrativnoj granici između Srbije i pokrajine Kosovo. Potencijalno to može tamo da stvori sukobe i krizu"; "Još jedan veoma zabrinjavajući element u ovoj situaciji je međunarodno prisustvo, koje je tu da bi se očuvao mir. Izgleda da sarađuju sa ovim veoma opasnim planom albanskih vlasti," bio je Čurkinov komentar septembra 2011. u vezi sa tadašnjim barikadama na Severu Kosova.

"KFOR je fokusiran na pružanje sigurnosti stanovnicima u regionu, kao što je predviđeno u njihovom mandatu, a ne na uklanjanje srpskih barikada, koje su odgovor na pokušaje Prištine da preuzme pod kontrolu administrativne linije sa Srbijom. Misija UN na Kosovu treba da igra veoma aktivnu ulogu u rešenju Kosova," komentarisao je, takođe, u vezi sa barikadama.

Kosovski mediji: Čurkin bio protivnik Kosova

I kosovski mediji su preneli vest o smrti Čurkina, navodeći da se radi o "protivniku Kosova", prenoseći istovremeno video zapise iz arhive AP-a, kada je, kako prenose ovi mediji, navodno pokušao da prekine govor kosovskog ministra spoljnih poslova, Envera Hodžaja, uz, dodaju, obrazloženje da Kosovo nije država, ali i kada je sa delegacijom UN-a, nekoliko meseci pre jednoglasnog proglašenja nezavisnosti Kosova, posetio KiM.

Pred donošenje jednostrane rezolucije u kosovskom parlamentu o nezavisnosti, rasprava se vodila i među članicama SB UN na koji način rešiti kosovsko pitanje, decembra 2007:

"Pokazalo se da postoje pesimisti, a tu su optimisti u Savetu. Mogu jednu stvar da vam kažem, mi smo među optimistima. Druga stvar je da sigurno nismo sami u tome što smo optimisti, a treća stvar je da optimisti formiraju svoje mišljenje na čvrstom tlu međunarodnog prava."

"Naš stav je da međunarodna zajednica treba da zanemari ovu deklaraciju, kao i šef misije U.N. na Kosovu" – naveo je Čurkin februara 2008, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na istu temu je rekao, takođe:

"Ovo nije vreme za Savet da nametne rešenje, to jest, nezavisnost. Međunarodna zajednica treba da poštuje sebe i treba da osigura poštovanje svoje prethodne rezolucije pre nego da razmatra donošenje nove."

Ivanko: Čurkin odličan diplomata, erudita, pristojan čovek 

Bivši direktor Odeljenja za javno informisanje UNMIK-a, Aleksandar Ivanko:

"Ruski ambasador UN Vitalij Čurkin umro je danas. Možete se slagati ili neslagati sa politikama koje je branio, ali je jedna stvar sigurna: Bio je odličan diplomata, erudita, pristojan čovek sa fantastičnim smislom za humor. Počivaj u miru."

"Mi ćemo snažno upozoriti protiv bilo kakvih pokušaja upotrebe represivnih mera, ukoliko Srbi na Kosovu odluče da se ne slože sa ovim jednostranim proglašenjem nezavisnosti."

O povratku Srba na Kosovo:

"Manje od pet odsto Srba koji su napustili Kosovo se vratilo."

Čurkin je karijeru diplomate započeo 1974. godine, a na mesto ambasadora u UN-u stupio je 2006. Generalna Skupština ove organizacije se od svog ruskog kolege danas oprostila minutom ćutanja, a održaće i specijalni sastanak kako bi mu odala počast.

Pošta odata Čurkinu/Foto: Tviter Karel van Oosterom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.