Preminuo Čarls Simić, američki književnik srpskog porekla

FOTO: GETTY IMAGES/LEONARDO CENDAMO

Čarls Simić, američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla, preminuo je u 85. godini.

Uzrok smrti su zdravstvene komplikacije izazvane demencijom, rekao je njegov dugogodišnji prijatelj i urednik Danijel Halpern, a prenosi Njujork Tajms.

Rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je 1952. emigrirao u Pariz, da bi godinu dana kasnije sa porodicom otišao u Sjedinjene Američke Države gde je živeo do kraja života.

Osvojio je brojne međunarodne nagrade, a 1990. godine dobio je Pulicerovu nagradu za knjigu pesama u prozi „Svet se ne završava“.

„Posebno sam dirnut i počastvovan što sam izabran, zato što sam dečak imigrant koji nije govorio engleski do 15. godine“, rekao je tada.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada Fondacije Makartur, Međunarodna nagrada za poeziju Grifin i nagrada Volas Stivens.

Bio je član Američke akademije za umetnost i književnost, a proglašen je laureatom Sjedinjenih Država 2007. godine.

Predavao je engleski jezik i kreativno pisanje na Univerzitetu u Nju Hempširu više od 30 godina.

Oslanjao se na iskustva iz ratom razorenog Beograda da bi pisao o siromaštvu savremenog života, navodi Poetry Foundation (Fondacija za poeziju), američko književno društvo.

„Činjenica da je [Simić] proveo prvih jedanaest godina preživljavajući Drugi svetski rat kao stanovnik istočne Evrope, čini ga piscem koji odlazi od kuće na posebno dubok način… On je jedan od najmudrijih pesnika njegove generacije i jedan od najboljih“, napisao je Piter Stit, dopisnik Džordžija revije.

Simić je pesme prvi put objavio 1959. godine, kada je imao 21 godinu.

Pohađao je Univerzitet u Čikagu, ali je studije morao da prekine 1961. zbog vojske.

Diplomirao je na Univerzitetu u Njujorku 1966. godine.

Naredne godine objavljena je njegova prva zbirka pesama „Šta kaže trava“.

Među najvažnijim Simićevim zbirkama su „Haronova kosmologija“, „Svet se ne završava“, „Šetnja sa crnom mačkom“, „Venčanje u paklu“, „Majstor prerušavanja“.

Njegove najznačajnije knjige eseja su „Alhemija sitničarnice“, „Metafizičar u mraku“, „Gledaj dugo i netremice“.

Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije „Konj ima šest nogu“.

Publici u Sjedinjenim Državama i svetu približio je dela srpskih autora, pošto je prevodio Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića, kao i druge pesnike iz regiona.

BBC na srpskomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.