Preminula književnica Gordana Kuić

Književnica Gordana Kuić
Foto: Wikipedia/Christian Michelides

Književnica Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča, preminula je u Beogradu u 81. godini, saopštila je izdavačka kuća – Vulkan izdavaštvo.

Sahrana će biti održana 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu.

Kuić je rođena u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Radila je kao savetnik za engleski jezik u američkoj ambasadi u Beogradu, konsultant u AYUSA International u Beogradu, i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Soroš fondaciji u Njujorku.

Kuić je napisala devet romana: „Miris kiše na Balkanu“ (1986), „Cvat lipe na Balkanu“ (1992), „Smiraj dana na Balkanu“ (1995), „Duhovi nad Balkanom“ (1997), „Legenda o Luni Levi“ (1999), „Bajka o Benjaminu Baruhu“ (2002), „Balada o Bohoreti“ (2006), „Roman u slikama“ (2018), „Roman u pričama“ (2019) i dve knjige priča: „Preostale priče“ (2009) i „Sa druge strane noći“ (2012).

Prema romanu „Miris kiše na Balkanu“ snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića. U dramatizaciji Nebojše Romčevića napisana je drama „Miris kiše na Balkanu“, koja je premijerno izvedena 2009. u Madlenijanumu. „Miris Kiše na Balkanu – balet o Riki“ premijerno je izveden u Sarajevu 1992, te u Beogradu iste godine na BEMUS-u.

Kuić je dobila pet Zlatnih bestselera, Nagradu Žensko pero za 2006. godinu, Nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana dela i Nagradu Izdavača i knjižara BiH za 2010. godinu.

Njeni romani prevedeni su na francuski, engleski, poljski, makedonski, slovenački, italijanski, nemački, španski i hebrejski jezik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.