Preko četiri sata na Merdaru


Tekst je preveden sa albanskog, Koha

Više od četiri sata čekaju oni koji žive u inostranstvu u kilometarskoj koloni na  Merdaru, na izlazu sa Kosova. Rekli su da ta čekanja postaju iritirajuća i da ovo nije jedina granica na kojoj se čeka.

Međutim, iseljenici kažu da je vredno provesti odmor u svojoj domovini.

Iseljenici smatraju da je čekanje na granici uznemirujuće. Oni koji su putovali preko graničnog prelaza na Merdaru u subotu su u kilometarskoj koloni čekali duže od četiri sata.

Jedan od njih je bio Šemsedin Badžak iz Prizrena, koji je putovao u Sloveniju. On je rekao da čeka od 8.30 ujutru, dok je sat otkucavao 12.30.

„Blizu četir sata, čeka se dugo. Mučno bogami, ali sad je ovakva situacija, nemamo kud. Da budem iskren, desilo mi se dva puta i čekali smo i duže, do osam sati, ovaj put manje, do 4 sata, ali ovo je i dalje mučno za nas iseljenike, predugačak put, umor“, rekao je on.

Dok je Gani Zeneljaj iz Suve Reke, koji je putovao u Nemačku, rekao da zbog čekanja na drugim granicama treba da računaju 24 sata u putu.

„Jutros sam došao u 09:00 na četiri i po sata. Čekanje je jako zamorno, dolazimo ovde na odmor tri nedelje, a na putu svi imamo problem, tri sata ovde, tri sata tamo – 6 sati, do 10 sati da se prođu granice. To je veoma veliki problem, ali mi tu ništa ne možemo da uradimo. Slažemo se, sami smo izabrali ovaj put. Treba da se računa do 24 sata autom, jer ne čekamo samo ovde, već i na drugim granicama”, rekao je Gani Zeneljaj.

Čak je i Valjdet Tarljamišaj, još jedan iseljenik, rekao da je čekanje na granicama zamorno.

„Čekamo četiri i po sata. Mnogo smo umorni od šetnje po Kosovu i sada želimo da idemo što pre. I sad smo se umorili da čekamo, a naravno možemo da čekamo negde drugde, za Mađarsku moram da čekam. Tako da mi se čini malo nepovezano, ali nismo mi krivi, ne verujem, s druge strane“, rekao je on.

U međuvremenu, Nazmi Bužalja, koji je putovao u Francusku, takođe se žalio na nepravilan ulazak putnika.

„Čekamo ih na granici od 08.00, još više smetaju ovi koji ulaze bez reda, dolaze i odatle ulaze, čekamo četiri sata, drugi ulaze. bez reda. Zamorno je, čekati godinu dana, iritira, ali vredi za Kosovo, sreća nas je tamo odvela“, rekao je on.

Kolona vozila na graničnom prelazu u Merdaru, na izlazu sa Kosova, od subote ujutru, prema podacima Nacionalnog centra za upravljanje granicom, iznosi kilometar i po, dok se čeka do četiri sata. Iseljenici su takođe čekali do tri sata u Mutivodama, dva sata na Beloj Zemlji i sat u Mučibabama. Pri ulasku na Kosovo gotovo da se nije čekalo ni na jednoj graničnoj tački.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.