Predstavljanje monografije „Vasilj Adžić (1976-2019) Nadžeziraj mi sliku“ sutra u PKC „Akvarijus“

Vasilj Adžić
Foto: Akvarijus

Monografija „Vasilj Adžić (1976-2019) Nadžeziraj mi sliku“, posvećena životu i delu preminulog mitrovičkog umetnika Vasilja Adžića, biće predstavljena sutra, 21. avgusta u 19 časova. u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Istog dana u galeriji PKC-a biće otvorena i retrospektivna izložba Adžićevih crteža i slika koju će posetioci moći da pogledaju do 5. septembra.

Ujedno, ovim programom započinje i sedma po redu sezona u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ pod nazivom „Vreme“.

Monografiju su priredili Miljana i Aleksandar Dunđerin, a objavila je „Unija M“.

Ona je, kako navode organizaotori događaja, izraz zahvalnosti PKC „Akvarijus“, Unije M, Narodnog pozorišta Priština, rodbine, prijatelja i kolega preminulog umetnika, za sve što je učinio za kulturu i umetnost Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije.

Precizirali su da je monografija štampana isključivo zahvaljujući podršci pojedinaca, poštovalaca umetnosti i dela Vasilja Adžića.

Knjiga „Vasilj Adžić (1976-2019) Nadžeziraj mi sliku“, pored biografskih podataka, sadrži i stručne tekstove o Adžićevoj muzičkoj, scenskoj i likovnoj umetnosti koje potpisuju reditelj Nenad Todorović, likovni umetnici Goran Stojčetović, Mirsad Đurđević i Miljana Dunđerin, muzičari Nenad Ilić, Miodrag Radović i Ljubiša Baščarević, istoričari umetnosti Dejan Tubić i Aleksandra Dimitrijević, novinarka Ivana Vanovac.

Takođe, monografija sadrži i intervjue koje je umetnik davao srpskim i kosovskim medijima, te veliki broj fotografija, ali i crteža i slika Vasilja Adžića.

Vasilj Adžić iznenada je preminuo 22. avgusta 2019. godine u 44. godini života, a poslednjih godina pred smrt intezivno je bio angažovan na polju likovnih umetnosti i iza sebe ostavio veliki broj crteža i slika.

Takođe, kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština gde je igrao u predstavama „Hotel Kosovo“, „Venecijanke“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Slobodan šou“…

Adžić je bio i jedan od organizatora mitrovičkog džez i bluz festivala (North City Jazz & Blues Fest), gde je osmislio i organizovao, između ostalog, i likovnu koloniju „Kolektivna slika“.

Bio je član žirija Likovnih okršaja u Galeriji „Akvarijus“, a upravo u „Akvarijusu“ je organizovana i njegova prva samostalna izložba 2018. godine („Buđenje“), a potom i izložba „Ćirilica“ (2019).

Njegov umetnički rad i intelektualni angažman prepoznati su i izvan Kosovske Mitrovice, o čemu svedoči, kako navode organizatori događaja, učešće na Drugom trijenalu umetnosti samoukih vizionara, reprezentativnoj međunarodnoj manifestaciji u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja okuplja neakademske slikare iz čitavog sveta.

U znak sećanja, na godišnjicu smrti Vasilja Adžića, na zgradi u kojoj je živeo, oslikan je mural sa njegovim likom, koji su naslikali likovni umetnici, nekadašnji studenti mitrovičkog Fakulteta umetnosti Vuk Đurić i Aleksandar Glibetić, na inicijativu Vasiljevog bratanca Radaka Adžića i dugogodišnjeg Vasiljevog prijatelja Milana Dobrića.

Vasiljevi drugovi, nekadašnji učenici mitrovičke Gimnazije, generacija 1995/96, obezbedili su stipendiju koja nosi njegovo ime, koju je juna ove godine dobilo dvoje najboljih učenika ove škole.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.