Predsednik Nezavisne komisije za medije uhapšen zbog primanja mita

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik nezavisne komisije za medije Ljuan Ljatifi (Luan Latifi) uhapšen je zbog sumnje da je primio mito.

Kosovska policija uhapsila je u sredu šefa Nezavisne komisije za medije Ljuana Ljatifija zbog sumnje da je primio mito.

KoSSev: Keš u bankama

Kako je Ljatifi prijavio Antikorupcijskoj agenciji, u banci ima 50,000 evra u kešu, od čega se 23,000 nalaze na računu njegove supruge a 11 na računu dece . Drugooptuženi u ovom slučaju, Arben Biljali, takođe ima velike sume novca u bankama. Prijavio je da on i njegova žena imaju preko 93,000 evra u kešu u bankama.

„Osumnjičen je za krivično delo ‘uzimanje mita’ u saizvršilaštvu sa osumnjičenim A.B. Ovim radnjama naglašeno je da je osumnjičeni počinio krivično delo ‘primanje mita’ i krivično delo ‘zloupotreba službenog položaja ili vlasti ‘, navela je policija u odgovoru za Kohu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini takođe je saopštilo da je Ljatifi bio u pritvoru 48 sati.

„Sa osobom čiji su inicijali L.L., obavljen je razgovor u svojstvu osumnjičenog u prisustvu branioca i nakon argumentovane veze ocenjena je osnovana sumnja da je, kao osoba sa izvršnom odgovornošću u Nezavisnoj komisiji za medije, jasno bio upoznat sa uslovima. Ovim radnjama, gore pomenuta osoba osumnjičena je da je počinila krivično delo „Uzimanje mita“, prema članu 421 KZRK, u saizvršilaštvu sa osumnjičenim A.B., koju je kosovska policija uhapsila 29.06.2021, i krivično delo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja “, iz člana 414. KZRK, jer su osumnjičeni da u ovom slučaju nisu izvršili svoju službenu dužnost zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja, oni su stekli protivpravnu korist. Osumnjičenom L.L. je odlukom državnog tužioca određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Ljatifi je imenovan za izvršnog direktora Nezavisne komisije u avgustu 2019.

U sredu je uhapšen direktor uprave i finansija u Nezavisnoj komisiji za medije (IMC) Arben Biljali, koji je takođe zadržan pod sumnjom da je primio mito.

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je protiv njega tužilac predmeta podneo zahtev za određivanje pritvora nadležnom sudu.

Uhapšen direktor finansija Nezavisne komisije za medije, sumnja se da je primio mito od 8.000 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.