Pred sutrašnje radove na mostu Rakić apelovao na međunarodnu zajednicu da garantuje bezbednost, Tahiri zahvalila na očuvanju javnog reda i mira

Radovi na tzv. revitalizaciji glavnog mosta na Ibru počeće sutra u 10 sati, potvrdila je opština Južna Mitrovica u svom saopštenju za javnost. Radove izvodi kosovsko-makedonska kompanija "SINTEK-K-ing", a projektom rukovodi menadžer Bujar Zećiri (Bujar Zeçiri). Oni su već započeli pripreme pred sutrašnji početak radova, a juče su se na južnoj strani mosta sa predstavnicima ove kompanije sastali i gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri i direktor za urbanizam u ovom delu grada Sami Zeka.​ Pred sutrašnji, po drugi put zvanično najavljeni početak radova na mostu, oglasio se i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji je od predstavnika međunarodne zajednice i EU zatražio da "ostanu garant bezbednosti Srba", podsećajući na incidente u prošlosti i na strepnju lokalnog stanovništva sa Severa od otvaranja mosta. Istovremeno, Rakić je naglasio da će sa obe strane mosta biti postavljeni punktovi KFOR-a, što je na sličan način prethodno potvrdila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, dodajući i da će se glavna ulica Kralja Petra I, koja se uporedo sa radovima na mostu 'pretvara' u pešačku, zonu dodatno osigurati sa pokretnom kaskadom, koja će se podizati u slučaju da se pokuša autom proći ovom ulicom. Danas se još jednom oglasila i kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, koja se zahvalila dvojici gradonačelnika, kosovskim bezbednosnim organima, KFOR-u i EULEX-u, na doprinosu da se "održi javni red i mir" tokom ovog procesa.

"Imajući u vidu brojne incidente u proteklih sedamnaest godina odnosno podatak da je u navedenom periodu bilo oko 120 nasilnih upada Albanaca iz južnog dela grada, tokom kojih su ubijena dva lica srpske nacionalnosti, a par stotina teže i lakše ranjeno, pozivam predstavnike međunarodne zajednice, odnosno, Evropske unije da, kao što su i obećali, ostanu garant bezbednosti Srba koji s pravom strepe od otvaranja ovog mosta," istakao je Rakić u saopštenju za javnost pred početak radova na glavnom mostu i ulici Kralja Petra I, u kojoj će se, takođe, radovi na pretvaranju u pešačku zonu uporedo odvijati. 

Rakić: Albanci u Suvom Dolu prihvatili da budu deo severnog, a ne južnog dela 

Rakić je reagovao i na nedavnu izjavu kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, da je EU, videvši Rakića kako, "pod uticajem Srbije", odbija administrativnu liniju preko reke Ibar, izdala pravno tumačenje na osnovu Ahtisarijevog plana, kojim se, kako je dodala, potvrđuje administrativna linija preko reke Ibar. On je ovu izjavu ocenio kao "zlonamernu", datu zato što je, kako je potvrdio, "odbio" da potpiše dokument o razgraničenju južnog i severnog dela grada.

"Dozvolom da građani albanske nacionalnosti koji žive u severnom delu grada, odnosno u Suvom Dolu, učestvuju na izborima u Severnoj Mitrovici, a samim tim i u vlasti, odnosno, da postanu odbornici, prihvatili su da budu deo ovog, a ne južnog dela grada, zbog čega je i logično da naselje Suvi Do i dalje administrativno pripada severnom delu, a reka Ibar kao što je to bilo i predviđeno dosadašnjim planom – ostane, to jest, bude mesto administrativnog razgraničenja severne i južne Mitrovice," argument je za Rakića da je administrativna linija reka Ibar.

Pitanje mapa administrativnih linija i katastarskih oblasti u Suvom dolu i Brđanima, oko kojih se spore opštine Severna i Južna Mitrovica biće rešeno do 14. oktobra – saopšteno je, takođe, prošle nedelje iz Beograda, Prištine i Brisela.

Dogovorom o revitalizaciji planirano je da sa obe strane mosta budu stacionirani punktovi KFOR-a, EULEX-a i Kosovske policije, koji će dodatno obezbeđivati čitav prostor oko mosta kako bi predupredili eventualne nemile događaje, podsetio je on.

Pešačka zona biće dodatno osigurana podizanjem kaskade, kako ne bi moglo da se desi da neko ko je, kako Rakić, objašnjava, zlonameran – autom krene put pešačke zone.

Saobraćaj levo i desno od mosta biće naknadno regulisan na osnovu odluka lokalne smaouprave, objasnio je on dalje. 

Pretvaranje glavne mitrovičke ulice u pešačku zonu, kako je prethodno saopšteno iz Beograda, bila je inicijativa Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Takođe, sa obe strane mosta, ka višenacionalnim naseljima – Bošnjačkoj mahali, Tri solitera i Suvom dolu, biće izgrađeni kružni tokovi.

Tahiri se pred sutrašnje radove zahvalila dvojici gradonačelnika

Pred sutrašnji početak radova, oglasila se, po drugi put za nedelju dana, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri. Podsećajući na proces dogovaranja u Briselu i to da je Vlada "Republike Kosovo" ispunila obećanje svojim građanima da se posle 16 godina most konačno otvori, "brinući se" o građanima Mitrovice i Kosova tokom "16 godina duge blokade", ona se zahvalila dvojici gradonačelnika, kosovskim bezbednosnim organima, KFOR-u i EULEX-u na doprinosu da se "održi javni red i mir".

Navela je da će radove izvoditi kompanija koja je potpisala ugovor sa EU, ne navodeći i koja kompanija je u pitanju.

Tahiri je predstavnike medija uputila da u vezi sa svim pitanjima koja se tiču ovog procesa kontaktiraju kancelariju EU, naglašavajući da je ona ovlašćena za primenu ovog sporazuma.

Tahiri je po drugi put objavila je i skicu budućeg izgleda mosta u Kosovskoj Mitrovici, koju je inače sada postavila i kao svoju naslovnu fotografiju na Fejsbuk stranici.

Početak procesa "revitalizacije" glavnog mosta na Ibru, nakon poslednje runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, najavili su prošle nedelje, pored Edite Tahiri, i  Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Evropska unija u tri gotovo istovremena saopštenja. Sve tri strane bile su složne u oceni da otvaranje mosta na Ibru treba da postane "simbol normalizacije odnosa Beograda i Prištine", odnosno, "Srba, Albanaca i ostalih zajednica". 

Ovo je drugi put da se najavljuje početak revitalizacije mosta. EU je nekoliko puta do sada postavljala precizne rokove u okviru ovog procesa, ali bez detalja šta precizno podrazumevaju radovi na revitalizaciji. Tako je kao zvanični početak procesa revitalizacije mosta najavljen 17. oktobar 2015., kada je most i fizički ograđen limenom ogradom sa tablom na kojoj piše "Projekat finansira EU – popravka mitrovičkog mosta"; potom, rok kada je raspisan tender za izvođenje radova – 13. novembar; 18. januar – kao rok za podnošenje prijava i četiri meseca nakon toga – kao rok za završetak radova na mostu. Konačno, kraj juna ove godine – prvobitno je određen kao rok za otvaranje mosta, što sadrži i sam sporazum o otvaranju ovog mosta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.