Povreda časti i ugleda porodičnog čoveka ili nastavak zastrašivanja?

rada milan
FOTO: Telegraf, N1

„Milan Radoičić je porodičan čovek koji uživa poštovanje javnosti, a reči i optužbe Trajković iznete su sa uvredljivom namerom i težnjom za povredom časti i ugleda“, stoji u tužbi koju je Milan Radoičić podneo protiv Rade Trajković, prenosi Danas. Radoičića kosovsko tužilaštvo sumnjiči za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, i za njim je na Kosovu raspisana poternica.

“Zlonamerne neistine Trajkovićvee prouzrokovale su pokretanje postupka protiv Radoičića pred kosovskim sudom, sa namerom da se Radoičiću život, boravak i političko delovanje na Kosovu i Metohiji onemogući”, smatra Radoičićev advokat, Goran Petronijević, dok s druge strane, advokat Trajković, Vladimir Gajić, ove optužbe vidi kao „nastavak zastrašivanja Trajković od strane tužioca Radoičića i pokušaj da se isti ekskludira iz postupka koji se vodi u Prištini”.

Sama Trajković poručuje da će se od ovih optužbi braniti poligrafom.

Kao dokaz predočeni navodi iz medija

U tužbi protiv Trajković u kojoj se traži novčana nadoknada od pet miliona dinara kao dokaz, uglavnom se navode izjave koje je ona u poslednje dve godine davala dnevnom listu Danas i televiziji N1.

U prilogu tužbe dostavljeni su i tekstovi u Danasu: Prava vlast u Mitrovici Milan Radoičić; Da li će Vučić izolovati mafiju; Rešenje ubistva kad padnu vlasti; Podela najokrutnije rešenje; Za potpredsednika SL izabran gospodar severa; Pogledajte, Radoičić u prvom redu ispred Vučića, Verujem da je spot o Ivanoviću napravljen u kancelariji za KiM.

U obrazloženju tužbe se navodi da je tužilac „porodičan čovek, da je potpredsednik Srpske liste, i poznat javnosti na teritoriji cele Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji i da uživa poštovanje ljudi kroz svu podršku koju pruža na kritičnom prostoru naše zemlje“.

„Tužena Rada Trajković u svim tim tekstovima Radoičića naziva mafijom, čime ga označava kao krivično odgovorno lice i kao pripadnika različitih kriminalnih organizacija. Naglašavamo da tužilac nije oglašen krivim niti u jednom postupku, a tužena bi, da poseduje bilo kakav dokaz o nekom obliku inkriminišućeg ponašanja morala da prijavi nadležnim organima. Način na koji iznosi tvrdnje govori da nema nikakvih saznanja, te da reči i optužbe iznosi sa uvredljivom namerom i težnjom za povredom časti i ugleda tužioca“, navodi se u tužbi protiv Trajković i dodaje da „Radoičić trpi nesagledive posledice, da posao obavlja otežano, a da mu je porodica izložena porugama i napadima“.

Advokat Trajković: Nastavak zastrašivanja od strane Radoičića i pokušaj da se isti ekskludira iz postupka pred sudom u Prištini

Advokat Trajković, Vladimir Gajić, smatra da ova tužba predstavlja „nastavak zastrašivanja Trajković od strane tužioca Radoičića“.

„To povezujem i stavljam u kontekst činjenice da je tužilaštvo skoro odbacilo krivičnu prijavu Rade Trajković koja je bila u vezi sa tim postupkom u Prištini i u vezi sa njenim komentarima koje je davala i reakcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Marka Đurića, gde su oni nju otvoreno prozvali da je svedok i osoba zbog koje se u pritvoru nalazi nekoliko osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Nakon toga je, kao što se zna, policija napravila bezbednosnu procenu i procenila da je njoj život ugrožen i već nekoliko meseci ona se nalazi pod zaštitom MUP-a Srbije. I zato postavljam pitanje – a od koga joj preti opasnost? I u tom kontekstu vidim ovu tužbu, da se kroz parnični postupak eventualno utvrdi da je Radoičićev ugled ugrožen njenim izjavama koje daje javno u vezi sa motivima onih koji su ubili Olivera Ivanovića. Koji ugled može da ima čovek koji se nalazi u bekstvu, koji je osumnjičen u jednom takvom slučaju kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića. Ostavićemo to sudu u parnici da oceni“, ističe advokat Gajić.

Podvlači da sve što je u vezi sa Radom Trajković i tim orkestriranim napadom na nju ima veze sa političkom situacijom na Kosovu.

On smatra da tužilac Radoičić očekuje da će „na ovaj način obezbediti jednu sudsku potvrdu da su mu povređeni čast i ugled i da će biti ekskludiran iz postupka koji se vodi u Prištini“, što je, kako dodaje, ”jedna ogromna glupost”.

„Isključiva nadležnost za ubistvo Olivera Ivanovića je na tužilaštvu u Prištini, iz razloga što je sadašnja vlast na osnovu Briselskog sporazuma svu sudsku vlast prenela na državne organe u Prištini“, smatra advokat Rade Trajković.

Na pitanje zbog čega se postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu, a ne u Prištini, i advokat Trajković, ali i advokat Milana Radoičića Goran Petronijević, kažu da je to stoga što i tužilac i tužena imaju Srbiju kao mesto prebivališta, a da je visina tužbenog zahteva od pet miliona bila presudna da se o tužbi odlučuje u Višem sudu u Beogradu.

Na pitanje zašto Beograd, advokat Radoičića kaže da je jedan od razloga i to što je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM uglavnom beogradskim medijima davala zlonamerne izjave o Radoičiću, pa je zato i nadležnost suda u Beogradu i po pitanju krivičnog i parničnog postupka.

Jedan postupak protiv nje se, kaže Petronijević, vodi za naknadu nematerijalne štete, a drugi je zbog krivičnog dela uvrede.

Advokat Radoičića: Zlonamerne neistine Trajković prouzrokovale pokretanje postupka protiv Radoičića pred kosovskim sudom

„Da li oni imaju nekih međusobnih, neraščišćenih računa ne znam i neću da ulazim u to, ali u odnosu na njene nastupe i način kako je u nizu nastupa pominjala potpredsednika Srpske liste, gospođa Trajković je vrlo uvredljivo u dužem vremenskom periodu 2018. i 2019. u medijima iznosila zlonamerne neistine o Milanu Radoičiću, stavljajući ga u veoma negativan kontekst i dovodeći ga u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Očigledno je ona to nije govorila u žaru političke borbe, već iz ličnih ili eventualno naručenih motiva. Podsećamo da je Radoičić potpredsednik najveće političke partije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – Srpske liste, a da su ovakvi nastupi Rade Trajković prouzrokovali pokretanje nekakvog postupka pred kosovskim sudom, očigledno sve zajedno sa namerom da se Milanu Radoičiću život, boravak i političko delovanje na Kosovu i Metohiji onemogući“, napominje Petronijević i dodaje da je to sve kvalifikovalo kao osnov za podnošenje tužbe.

Petronijević kaže da nije zagovornik teze da je u političkoj kampanji sve dozvoljeno. „Politika je plemenita disciplina i na taj način se treba odnositi prema njoj. Međutim, to što je Trajković izjavljivala, bilo je dovoljno da se pokrene postupak protiv nje po nalogu klijenta. Radoičić je, naime, 2. septembra ove godine podneo i privatnu krivičnu tužbu zbog krivičnog dela uvrede, uz prethodno podnetu tužbu zbog povrede ugleda i časti 1. avgusta ove godine.“

Advokat Radoičića, međutim, nije želeo da komentariše tvrdnju Trajković da je on „stari branilac ekipe iz KiM“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.