Povratak liste Srpska u poslaničke klupe

Poslanici liste Srpska, kako kaže predsednik njihovog poslaničkog kluba u Skupštini Kosova, Slavko Simić, po sopstvenoj odluci vratili su se u kosovski parlament. Njihov povratak u poslaničke klupe izazvao je podeljene reakcije na političkoj sceni u Prištini.

Nakon petomesečnog bojkota, Srpska se vratila radu Skupštine Kosova, zbog, kako kažu, interesa srpskog naroda.

Predsednik ove liste, Slavko Simić, kaže da se vraćaju, kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini onemogućili izgovore za neformiranje ZSO.

"Želimo da se što pre krene sa procesom formiranja Zajednice srpskih opština i naravno da se suprotstavimo svim onim zakonima i procesima koji nisu u skladu sa našim nacionalnim interesima, dakle, nisu u skladu sa interesima srpskog naroda koji živi na Kosovu i, naravno, da se suprostavimo svim procesima koji ugrožavaju vitalne interese opština sa srpskom većinom i srpskog naroda koji živi na Kosovu," kazao je Simić.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, kaže da se Srpska vratila, kako bi spasila mandat, a da će se njihova stranka protiv Asocijacije boriti svim načinima.

"Srpska lista se pre svega vratila kako bi spasila svoje mandate, pošto bojkotuju rad skupštine od prošle godine. Mislim da bi bilo štetno ukoliko su se vratili kako bi uslovili pitanje Vojske Kosova sa formiranjem srpskog entiteta, koji je jedna vrsta države unutar Republike Kosovo, kompletno kontrolisana od strane Srbije," kazao je Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Zamenik predsednika Skupštine, Džavit Haljiti, kaze da je dobro što se Srpska vratila, jer će to, pored ostalog, doprineti boljoj funkcionalizaciji Skupštine Kosova.

"To je dobra vest, naročito za srpski narod, jer samo tako mogu da predstavljaju svoje interese, a ne bojkotom van institucija. To je dobro i za bolje funkcionisanje Skupštine Kosova. Imamo multietničko društvo na Kosovu, svi smo predstavljeni ovde, i tako treba i da radimo," rekao je Haljiti.

Podsetimo, lista Srpska  je od oktobra prošle godine, nakon izglasavanja Zakona o Trepči, odlučila da bojkotuje rad Skupštine. Ukoliko bi poslanici odsustovali iz Skupštine duže od 6 meseci, pretila bi im opasnost da izgube mandat poslanika.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.