Pos'o ti da budeš objektivna?

Najlakše je optužiti novinare za sve loše što se dešava. Bezbolno je reći da su oni nepismeni, pristrasni i uglavnom ne prenesu tačno nečiju izjavu. Jeste, ima svega ovoga. Ali, mnogo manje, nego što o tome naklapaju političari, lopovi, kriminalci, prevaranti i ostali slični njima. Nisam srela mnogo pametnih i obrazovanih kojima su novinari za sve krivi. A, biti novinar-ka na Kosovu i Metohiji ne da nije lako, nego je i opasno. Kad su frke i trke, čuvaš se od onih sa suprotne strane, od razne policije, vojske, ali i od ovih sa tvoje strane koji bi ti rado zafrljačili kamen u glavu. Zašto? Pa, zato što si napisala ili rekla nešto što bi da sakriju. Tu su i čuvene dojave. 

Elem, nazove vas neki poznanik i tvrdi da ima sve dokaze, vezano za neku pljačku, mutljavinu i ostalo. Saslušate i shvatite da su dokazi, to što je on to čuo od prijine strine. Kad zatražite neki zvanični papir, kažu da nemaju. Normalno, ne pristanete da objavljujete čaršijske abrove. E, sad ste im već stali na žulj. I vi ste sve ono što sam na početku nabrojala. Da ne pominjem o ubeđenosti partijskih drugova i drugarica iz svih stranaka, da duboko veruju da vam je jedini zadatak da prenesete njihovo saopštenje, od reči do reči. Budala ste, ako se usudite daa zatražite objašnjenje nekog stava. Jer, nije vam to posao. Posao vam je da samo prepisujete i ćutite. E, nije. Iako ima novinara i ovakvih i onakvih, ne dozvoljavam da politikanti blate našu profesiju. Ni moje kolege. 

Koliko nam je teško, toliko je i smešno. Ovo su neke od rečenica koje su tokom proteklih petnaestak godina bile upućene meni i mojim koleginicama i kolegama:

"Ja sam misliJo da ćeš sad kad sam direktor, da me pitaš nesto lakše."

"A, što to tebe zanima ko je puc'o i da l' je uopšte puc'o i kako vas bre više nije sramota! Jeste pucalo se, pa šta? Da se niste uplašili, kobajagi niste navikli….???!!!!"

"Vi novinari bi trebalo da se uozbiljite i da nađete neki pošten posao da radite……(čovek je švercer svega i svačega prim.aut.)
Pos'o ti da budes objektivna.!? Ti bre nisi normalna."

"Pa, ti mene ne znaš možda, al' ja tebe znam jel te stalno slušam na radiJO."

"Što mene ne pitaš kako živim, nego samo pitaš ove matore, k'o da je njima ostalo jos mnogo da žive."

"Kako nisi izdajnik, kad parlaš taj engleski k'o srpski????!!!!!!"

"Ne, ne …naše selo ne obilaze ni političari, ni ljudi….samo dođete vi novinari, a vas i ne računam u ljude."

"Ako mi dođe, ja ću da polijem benzinom i da ti zapalim taj tvoj radiJo, kad god 'oću! ( Radio se nalazi u Londonu, a razgovor se odvija u severnom delu Kosovske Mitrovice prim.aut.)"

"Nije ni vama novinarima lako, morate da stanete i sa svakakvim ljudima da pričate, kao sto sad i sa mnom pričaš… mada, ja sam dobar čovek."

"Kako to misliš umro Milošević????!!!!!……to neko provocira."

" 'Ajde da vam skuvam kafu, iako ste novinari svi do jednog!"

"Lak vam taj pos'o…jedino čujem , da vas biju tu i tamo."

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.