Poslanici kosovske skupštine razrešili Odbor RTK

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Vest je ažurirana

Poslanici kosovske skupštine razrešili su na današnjoj sednici odbor Radio-televizije Kosova (RTK) na preporuku parlamentarnog odbora za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj.

Dan kasnije reakcije stiže iz američke ambasade u Prištini, navode da bi razrešenja trebalo da budu zasnovana na transparentnim dokazima, baš kao što bi imenovanja trebala da budu zasnovana na zaslugama.

„Užurbana jednostrana razrešenja štete javnim institucijama i ne bave se strukturnim problemima. Efikasne dugoročne reforme zahtevaju namenski, metodički pristup stavljajući interese Kosova na prvo mesto, a stranačku politiku po strani“, poručili su iz američke ambasade na Fejsbuku.

Kako su javili mediji u Prištini, poslanici su razrešavali članove ovog odbora jednog po jednog, a ne odbor u celini, a ovo je predložio predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca ističući da je „odgovornost individualna“.

Najpre je razrešen Salji Bašota (Sali Bashota) sa 64 glasa za, a potom i Agron Gaši (Gashi), Ljirim Geci (Lirim), Iljir Bitići (Ilir Bytiqi), Ajbinot Maljoku (Albinot Maloku), Bajram Mjeku, Petrit Musoli (Musolli) i Fadilj Miftari (Fadil).

Na početku sednice predsedavajuća Odbora za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj, Daorsa Kica Dželjilji (Daorsa Kica Xhelili), predstavila je poslanicima Skupštine razloge i preporuke odbora, zbog čega bi odbor RTK trebalo da bude razrešen.

Među njima je, kako je kazala i kontinuirani propust ovog odbora da obezbedi pristup revizorskoj kancelariji za sprovođenje revizija na ovoj televiziji.

Ovu tačku dnevnog reda obeležila je rasprava poslanika, pa su tako poslanici opozicionih stranaka bili protiv preporuke odbora za razrešenje odbora, dok je jedan poslanik vladajuće stranke ocenio da je vreme da „RTK služi javnosti a ne sebi“.

Prethodno su poslanici na istoj ovoj sednici, koja je nastavak jučerašnje plenarne sednice, glasali za usvajanje Godišnjeg izveštaja RTK-a za 2020. godinu.

Sa 62 glasa protiv, kosovska skupštila nije odobrila ovaj godišnji izveštaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.