Popis stanovništva 2023, još nije poznato da li će proces početi 1. septembra

FOTO: KoSSev

izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prošlo je 12 godina od kada je Kosovo poslednji put izvršilo popis stanovništva. Nakon odluke 2022. godine, planirano je da se ovaj proces održi ove godine, od 1. septembra do 16. oktobra.

Iako se očekuje da proces počne za dve nedelje, 1. septembar je još uvek u fazi procene od strane Kosovske agencije za statistiku (ASK) da li će biti određen kao konačni datum. Ovo je saopštila Vlada Kosova.

Uprkos tome, portparol Vlade, Perparim Krieziu, kaže da ASK u isto vreme vrši neophodne pripreme.

„Popis stanovništva je proces regulisan Zakonom o registraciji stanovništva. Na osnovu ovog zakona, Vlada je imenovala Centralnu popisnu komisiju i period u kome će se izvršiti popis stanovništva. ASK trenutno procenjuje da li će 1. septembar konačno biti datum početka procesa registracije, ali u isto vreme vrši i neophodne pripreme“, izjavio je on.

Deo popisa stanovništva su i četiri opštine na severu Kosova, naseljene većinom Srbima, koje su bojkotovale poslednji proces održan 2011. godine.

Upitan kako će se postupati u ovim opštinama, na osnovu napete situacije poslednjih meseci u tom delu, Krieziu je naveo da će registracija obuhvatiti celu teritoriju Kosova.

„Važno je napomenuti da se registracija vrši na celoj teritoriji Republike Kosovo“, dodao je on.

Uzimajući u obzir poslednji popis stanovništva, ukupan broj stanovnika na Kosovu procenjuje se na oko 1,8 miliona stanovnika, ne uključujući stanovnike opština sa srpskom većinom Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Očekivalo se da će se ovaj proces odvijati 2021. godine, ali je prvobitno odložen za 2022. godinu, a potom je odlučeno za 2023. godinu.

Popis stanovništva se smatra jednim od najvažnijih procesa jedne zemlje, jer daje podatke o broju i geografskom rasporedu stanovništva u zemlji, demografskoj strukturi, proceni uslova života stanovništva, kao i drugim karakteristikama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.