Ponoš: Razumljivo da pismo Borelju predstavlja problem Vučiću, neko mora da plati cenu za Banjsku

FOTO: Nova S

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE), Zdravko Ponoš, izjavio je danas da je razumljivo da pismo koje je deo opozicije uputio zvaničnicima EU sa zahtevom da se za sukob u Banjskoj sankcioniše predsednik Srbije a ne građani, predstavlja problem Aleksandru Vučiću.

Ponoš je za list Danas kazao da je pitanje ko će „da plati cenu Vučićeve odgovornosti za Banjsku“, ili Vučić, ili građani.

„Naše pismo upućeno EU zvaničnicima apeluje da se ne kažnjavaju građani Srbije sankcijama zbog Vučićeve neodgovornosti. Građani Srbije su već dovoljno kažnjeni činjenicom da imaju ovakvu vlast s kojom je do sada ta Evropa imala topao odnos“, ocenio je on.

Predsednik stranke SRCE smatra da je razumljivo da je takvo pismo problem Vučiću, ali da nije loše da se vidi i kome iz opozicije to pismo predstavlja problem.

„Zanimljivi su i oni iz opozicije koji su protiv, a ne znaju da objasne zašto“, kazao je on.

Upitan da li i kada očekuje odgovor, Ponoš je naveo da nije posebno važno da li će on stići, već kakva će dela uslediti.

Opozicione stranke, potpisnici Dogovora za pobedu i stranka SRCE, uputili su pismo visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju, u kome su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da Srbiji budu uvedene sankcije zbog sukoba Srba i Kosovske policije u selu Banjska.

Naveli su da svaku moguću meru treba izreći predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim najbližim saradnicima, „jer su oni uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija jedini odgovorni za nastalu situaciju“.

Predsednik Srbije reagovao je na to pismo, navodeći da se tako nešto „nigde nije desilo“ i da je slanje takvog pisma bilo neodgovorno.

„Neko je pisao Borelju iz ove zemlje, ne da uvodi sankcije Kurtiju i onima koji maltretiraju naše ljude na KiM, nego da uvedu sankcije lideru njihove zemlje. To se nikada nikome nije dogodilo, jer drugačije ne mogu da pobede (na izborima)“, ocenio je Vučić.

Pročitajte još:

Deo opozicije u Srbiji pisao Borelju o Banjskoj; Srbi na Kosovu između „kriminalizovane SL i ugnjetavanja Kurtija“


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.