Ponekad u ministarstvu, a ponekad na sudu

RTK Vlada Kosova

Izvor: RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši zamenik ministra finansija, rada i transfera, Ćazim Rahmani ( Qazim Rrahmani), kaže da se suočio sa mnogo većim pritiskom medija nakon što je imenovan u sastav vlade, nego njegove bivše kolege ministri iz pokreta Samoopredeljenje, koji imaju problem sa zakonom.

„Mislim da se neki mediji ne usuđuju da pomenu njihova imena“, kaže Rahmani.

Rahmani je na mesto zamenika ministra finansija, rada i transfera imenovan 1. aprila i podneo je ostavku nakon samo pet dana.

Vest o imenovanju Rahmana na mesto zamenika ministra izazvala je brojne reakcije javnog mnenja, jer je on u oktobru 2018. godine osuđen za zloupotrebu javnog novca.

U intervjuu za Radio slobodna Evropa, Rahmani nije rekao da li je kosovski premijer, Aljbin Kurti, zahtevao njegovu ostavku, ali je, kao razlog napuštanja vlade, naveo jačanje svoje stranke, Aškalijske stranke za integraciju.

„Kada je zakon u pitanju ja sam čist kao suza, jer nemam optužnicu, niti krivično delo, niti imam krivičnu evidenciju. Bila je to politički montirana, politički odmerena odluka. Prošlo je to i ja već pet godina nemam ništa sa zakonom“, rekao je Rrahmani.

Tužilaštvo je Rahmanija optužilo da je u periodu od juna 2015. godine do januara 2016. godine, sa službene bankovne kartice, namenjene putovanjima u inostranstvo, povukao iznos od 12.363.40 evra, a bez odobrenja za službena putovanja.

Sud ga je osudio na šest meseci zatvora, ali je uz njegov pristanak, kazna zamenjena novčanom kaznom od 3.000 evra.

Rahmani nije jedini koji je imao problema sa zakonom – Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) i Arbria (Arbëria) Nagavci, su ministri u vladi predvođenoj Aljbinom Kurtijem koji imaju aktivne optužnice.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, shvatio je prvog radnog dana da je protiv njega podneta optužnica.

Rekao je da nije bio upoznat sa postojanjem optužnice Tužilaštva.

Prema tužilaštvu, Aljiu je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja za vreme dok je vršio dužnost direktora Direkcije za urbanizam u Prištini.

6. aprila Aljiu i ostali optuženi u ovom slučaju pojavili su se pred Osnovnim sudom u Prištini, ali prvo saslušanje nije održano.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, kao i premijer, Aljbin Kurti, osuđeni su pre tri godine na suđenju zbog „upotrebe oružja i ometanja službenog lica“.

„Hadžiju je osuđena zbog „upotrebe oružja“ i „ometanja službenog lica“ na jedinstvenu uslovnu kaznu od godinu dana i tri meseca.

Tada je Aljbin Kurti, koji je bio poslanik, osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i šest meseci uslovno.

Ali, ministarka Hadžiju se suočava sa još jednom tužbom koja je takođe povezana sa njenim aktivnostima kao poslanica u Skupštini Kosova.

Hadžiju je osumnjičena da je počinila krivično delo „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili upotreba oružja“.

Druga dva ministra – ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i ministarka obrazovanja, Arberie Nagavci, optuženi su za krivično delo „upotreba oružja i ometanje službenog lica“.

Sve ove optužnice, osim optužnice protiv Ljiburna Alija, povezane su sa bacanjem suzavca na sednicama skupštine Kosova, kako bi se sprečila ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, Sporazuma o Zajednici srpskih opština i sednica izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Vlada ćuti na pritisak javnosti

6. aprila Radio slobodna Evropa poslao je nekoliko pitanja vladi – pitajući šta će se dogoditi ako ministri koji imaju optužnice budu osuđeni.

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krueziu, nije odgovorio na pitanja RSE ni telefonom, ni imejlom.

Ujedno, kosovski premijer, Aljbin Kurti, još uvek nije dao izjavu o ovom pitanju. U svojim nastupima pred medijima, Kurti je do sada izbegavao pitanja o ovoj temi.

Civilno društvo: LVV je moralo da održi obećanje o ministrima bez optužnica

Erbljin Hodža (Erblin Hoxha), koordinator projekta „Pokret FOL“, kaže da je Kurtijeva stranka, Pokret Samoopredeljenje više puta obećavala da neće imenovati ministre koji imaju krivični dosije ili protiv kojih je podignuta i aktivna optužnica.

Međutim prema Hodži, optužnice drugih ministara razlikuju se od optužnice protiv ministra Ljiburna Aljiua, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili službenih dužnosti.

Hodžaj kaže da je, uprkos činjenici da je LVV prekršilo proklamovane principe vlade bez optuženih ministara, svaki ministar nevin dok im sud ne izrekne presudu.

Ne bi trebalo nužno ići i verovati da bi svakog od ovih imenovanih ministara definitivno treblao kazniti, jer je princip zakonitosti i optužnice da je svako nevin dok ne bude proglašen krivim“, kaže Hodža.

Na izborima 14. februara, Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiju nisu bili na listi pokreta Samoopredeljenje, jer im nije bilo dozvoljeno da se kandiduju zbog kazni koje je izrekao sud.

Uprkos tome, Aljbin Kurti je postao premijer 22. marta, kada je njegova vlada izglasana većinom glasova u parlamentu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.