Policija u Štrpcu uhapsila šest osoba

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Policija Kosova uhapsila je šest osoba u Štrpcu, preneli su izvori agencije Kosovapress. Još nema zvanične potvrde ove informacije.

"Uhapšeno je šest osoba, tri iz srpskog MUP-a i tri Albanca koja su povezana sa njima. Očekuju se i druga hapšenja", izjavio je izvor agencije Kosovapress.

KosovaPress podseća da je "policija Kosova na dan izbora uhapsila jednog pripadnika MUP-a, kod koga je našla USB na kome su se nalazila imena nekoliko osoba pripadnika Policije Kosova, koji su podnosili izveštaje MUP-u Srbije, i tim povodom su usledila današnja hapšenja".

Basri Šabani portparol policije za region Uroševca potvrdio je za RTK2 akciju policije ali nije mogao da pruži druge detalje.

"Danas je u Štrpcu sprovedena jedna sudska naredba, to je zajednička akcija Policije Kosova i Inspektorata policije. Operacija je još u toku. Druge informacije ne možemo da vam damo", rekao je Šabani kratko u telefonskoj izjavi za RTK2.

Pripadnici ROSU, specijalnih jedinica kosovske policije, upali su jutros u zgradu suda u Štrpcu, koji radi u sastavu pravosudnog sistema Srbije, da bi je napustili posle sat vremena. ROSU su obavile pretres kuća i objekata na Brezovici, u Štrpcu i selu Gotovuša.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u severnoj Mitrovici Nikola Kabašić potvrdio je da su jutros nešto pre osam sati u Sud upali specijalci ROSU. Oni su privremeno zadržali tri radnika koji su se zatekli u zgradi, a ostalim radnicima, bez ikakvog objašnjenja, nije dozvoljeno da uđu u Sud.

"Nije nam poznat zakonski osnov za ovakvu akciju KPS-a niti šta oni traže u zgradi Suda", rekao je Kabašić agenciji Beta i dodao da je o događaju izvestio Ministarstvo pravde Srbije.

Prema Kabašićevim rečima, policija je izvršila premetačinu u Sudu u Štrpcu, iznela registratore i ostalu dokumentaciju, a trenutno se utvrđuje šta je sve izneto iz Suda. Posle sat vremena pripadnici policije su napustili zgradu i oslobodili radnike koje su jutros zadržali.

U međuvremenu, GI "Srpska" osudila je akciju specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU u opštini Štrpce, ocenjujući da se radi o zatrašivanju Srba.

"Još jedan u nizu postupaka zastrašivanja Srba u Sirinićkoj župi", ocenila je GI "Srpska" jutrošnju akciju ROSU. Srpska ističe da se ROSU policija "loše ophodi i da uzrokuje strah kod meštana".

"Upadanja u institucije bez prethodne najave i obrazloženja samo produbljuju jaz između policije i građana. Pretres kuća u ovom delu Kosova samo je, čini se, još jedan način zastrašivanja preostalih Srba", navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa je zatražila od međunarodne zajednice da se posveti rešavanju problema Srba u Štrpcu ističući da se mir i stabilnost grade na osnovu poverenja u institucije.

"Na ovakav način nemoguće je to poverenje steći" stoji u saopštenju i dodaje "zato zahtevamo hitnu reakciju zvaničnika zaduženih za bezbednost na Kosovu", navodi se u reakciji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.