PIK pokreće slučaj protiv policajca zbog objave o bici na Košarama i „OVK“

Ilustracija kosovska policija
Foto: KoSSev, Ilustracija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon članka koji je kosovski policajac podelio na društvenim mrežama i u kojem se Oslobodilačka vojska Kosova naziva zločinačkom, institucije koje se bave prekršajima policijskih službenika započele su postupak u vezi sa ovim slučajem.

Inspektorat kosovske policije pokrenuo je slučaj. PIK je tražio od policije pokretanje disciplinskog postupka.

„Pozivajući se na vaš zahtev, obaveštavamo vas da je PIK nakon objavljivanja ove vesti u medijima po službenoj dužnosti pokrenuo slučaj koji je prosleđen Kosovskoj policiji na proveru – da li je dotična osoba policajac i postupanja u istom slučaju, potom u smislu administrativne disciplinske mere“, kaže se u odgovoru PIK-a mediju Reporteri.

Fejsbuk stranica pod nazivom Gračanica-KiM nedavno je objavila članak o bici na Košarama gde je Oslobodilačka vojska Kosova označena kao zločinačka vojska.

„Na današnji dan pre dvadeset dve godine, započela je bitka na Košarama. Bitka na jugoslovensko-albanskoj granici koja je trajala 67 dana, bitka koja je odnela 108 života, braće, heroja, OBILIĆA. Jedna od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske koja je postala simbol odbrane otadžbine. Na Veliki petak, tog 9. aprila, zločinačke snage terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, regularne vojske Albanije i NATO-a predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Neprijatelj je u tom trenutku bio višestruko nadmoćniji, pa se oko 1.500 srpskih vojnika branilo od napada hordi koje su brojale između čak 5.000 i 6.000 Albanaca“, kaže se, između ostalog u tekstu koji je objavljen.

Ovaj članak u kojem se OVK opisuje kao zločinačka vojska, podelio je policajac kosovski Srbin.

A. T. (ime i prezime objavljeno u članku Gazeta Express prim. red.) je u svom opisu na Fejsbuku napisao da radi kao policajac u Kosovskoj policiji.

Podsetimo, više policajaca je suspendovano zbog objava ili komentara koje su postavljali na društvenim mrežama, a za koje se procenjuje da štete imidž policije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.