Pijaca u Gračanici: Cene u raskoraku sa platežnom sposobnošću kupaca

pijaca u gračanici
FOTO: RTK2

Utorak i petak su pijačni dani u Gračanici. I ove nedelje je bogata ponuda, ali potražnja je, prema rečima prodavaca, nešto slabija.

Ovog utorka su na stočnoj pijaci bili samo proizvođači iz Pomoravlja. Danilo Stević iz Klokota prasad prodaje i na pijacama u Štrpcu i Letnici, ali i pored bogate ponude, kaže, da nije imao mnogo kupaca. Do izbijanja pandemije cena žive mere bila je 2,20€, a sada iznosi od 3,50€ do 3,80€ po kilogramu.

„Kupaca danas nema, nisu došli katolici, kad oni dođu proda se sve… Molim ovog gazdu da ih uzme na veresiju. U Štrpcu smo ih davali za 3,80€, bilo je 4€ po kilogramu…“, rekao je za RTK2 Danilo Stević iz Klokota.

Bogata je i ponuda domaćih proizvoda na zelenoj pijaci u Gračanici.

„Danas smo izneli papriku, paradajz, paradajz je 1 evro, somborka 1 evro, boranija 2 evra, domaći med 12 evra, ide prodaje, zadovoljni smo, ali salo ima malo kupaca. Nije da se isplati, ali moramo da se mučimo, sve je poskupelo“.

„Flaša mleka je 1,5 evra, kravlji sir 5 evra, kozji 6 evra, crni luk jedan evro, krompir 80 centi, semenke jedan evro“, rekla je Dobrila Trajković iz Kišnice.

„Činija kupina je 2 evra, krastavci evro, ima slabo kupaca jer su ljudi na odmoru“, kaže Jovica.

Kupcima je dobro poznat kvalitet domaćih proizvoda, ali je cena presudna.

Ništa nije skupo ako imate para, ako nemate – ništa

Sudeći prema ponudi zelene i stočne pijace u Gračanici proizvođača ne manjka, ali su cene domaćih proizvoda u raskoraku sa platežnom sposobnošću kupaca.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.