Petković: Uhapšen Srbin na Jarinju – „zastrašivanje“; KP: Priveden zbog optužbi za zloupotrebu imovine, pa pušten

Jarinje
FOTO: KoSSev

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas na Jarinju penzionera B. B (72) iz Beograda, saopštila je Kancelarija za KiM, dovodeći u vezu hapšenje sa „zastrašivanjem“ zbog imovinskog spora koji vodi njegova supruga u Peći. Iz Kosovske policije, međutim, iznose drugačije navode – da je priveden, pa pušten nakon ispitivanja zbog optužbi za navodnu zloupotrebu imovine, odnosno manje sume novca.

Direktor Kancelarije za KiM oglasio se sa navodima o hapšenju B. B. oko 15.00 časova.

Navodi da je uhapšen na Jarinju nakon što se iz Beograda sa suprugom uputio u Peć na ročište povodom rešenja imovinskog spora koji ona vodi.

Iznoseći puno ime i prezime, Petković je kazao da su B. B. pred suprugom pripadnici „Kurtijeve“ policije odveli u pritvorni centar.

„Uprkos tome da je B. B. operisao kičmu i da boluje od visokog pritiska, nije uspeo da ponese ni torbu sa lekovima usled postupanja Kosovske policije“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Potvrdio je da je institucija na čijem je čelu angažovala advokatski tim za odbranu, kao i da je lično kontaktirao porodicu kako bi im ponudio dodatnu pomoć.

Petković kaže i da je o svemu direktno obavestio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

Direktor Kancelarije za KiM naglašava da supruga uhapšenog B .B, koja je rodom iz Peći poseduje kuću u centru ovog grada koja je navodno konfiskovana od strane Pošte Kosova.

Zbog toga je i pokrenula sudski spor za povraćaj imovine, a ročište je, kako dodaje bilo zakazano za sutra.

„Dakle, činjenica je da Branko nema apsolutno nikakve veze sa sporom koji se vodi na Kosovu i Metohiji i da je uhapšen kao vid zastrašivanja i odmazde Kurtijevih institucija kako bi porodica odustala od spora“, navodi Petković, uz tvrdnju da to „dodatno pokazuje motive ovog političkog hapšenja“.

Kaže i da je B. B. u više navrata posećivao Pećku Patrijaršiju bez ikakvih problema.

KoSSev portala se u poslepodnevnim satima obratio Kosovskoj policiji putem mejla, dok smo ujedno pokušali telefonski da stupimo u kontakt sa čak tri portparola centralne direkcije Kosovske policije u Prištini.

Odgovori na mejlove koje smo poslali nisu stigli, dok nam se portparoli nisu javljali.

Eljšani: Priveden na osnovu naloga suda, zbog optužbi za zloupotrebu imovine

U međuvremenu smo stupili u kontakt sa zamenikom komandira Kosovske policije za region Sever koji nam je saopštio detalje o samom slučaju.

Za razliku od direktora Kancelarije za KiM, Veton Eljšani iznosi druge navode o razlogu privođenja ove osobe.

Eljšani je potvrdio da je B. B. priveden na Jarinju, ali kaže da je potom prebačen za Glogovac na osnovu sudskog naloga, zbog optužbi za zloupotrebu imovine, odnosno manje sume novca.

„U pitanju je bila neka manja stvar, ali nisu mogli da ga pronađu, pa je zato bio uvršten u listu za zaustavljanje (stop listu)“, kazao nam je Eljšani.

B. B. je ispitan u Glogovcu upravo u vezi sa optužbama za zloupotrebu imovine, nakon čega je pušten.

Petković: Uhapšen navodno ‘greškom’ a pušten nakon intervencije Beograda

U međuvremenu se još jednom oglasio Petković, iznoseći tvrdnju da je B. B. pušten na slobodu „nakon političke i diplomatske akcije Beograda“.

Za razliku od policije, on iznosi tvrdnu da je B. B. „uhapšen navodno ‘greškom'“

„Hoće li se neko izviniti Branku i njegovoj porodici za pretrpljen stres i za to odgovarati?“, upitao je Petković.

Ujedno pita „kako to da se samo Srbi hapse greškom?“, te tvrdi da je reč o „otmici“ i „standardnoj metodi zastrašivanja kojim Kurtijeva policija nastoji da stvori opšti osećaj ugroženosti kod srpskog naroda na KiM“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.