Petković sa šeficom UNHCR-a o interno raseljenim licima i povratnicima na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa šeficom Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, Frančeskom Boneli, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o problemima interno raseljenih lica na KiM, kao i problemima povratnika.

Petković je Boneli kazao da Vlada Srbije radi na tome da pomogne povratak interno raseljenih lica na KiM, ali i dodao da postoje problemi po pitanju obezbeđivanja prava na povratak i u pronalaženju načina i efikasnih mehanizma za povraćaj imovine raseljenih.

„Od 1999. godine do danas 220.000 lica sa KiM se vode kao interno raseljena, od kojih se samo dva odsto vratilo u sredine iz kojih su prognani ili u druge srpske sredine na KiM – to je najmanji procenat povratka u postkonfliktnim oblastima
u svetu“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, u okviru briselskog dijaloga ova tema je opšteprihvaćena, ali sa strane Prištine saglasnost o stvaranju uslova za povratak samo je „deklarativna“.

Posebnu pažnju Petković je tokom razgovora skrenuo na najnoviji napad, peti po redu, na povratnike u selu Dubrava, u opštini Istok.

Naglasio je da nije reč o pojedinačnom incidentu, već se, kako navodi, radi o „smišljenom i sistematskom zastrašivanju i planiranju ponovnog proterivanja povratnika sa njihovih ognjišta“.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je, pored svakodnevnih fizičkih napada na povratnike, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve, rad na povratku i rešavanju aktuelnih problema raseljenih lica naročito otežan i zbog novonastalih okolnosti, usled pandemije kovid-19.

Kao prvi model održivog povratka na KiM, Petković je predstavio projekat „Sunčana dolina“, podsetivši da do sada nijedan model međunarodne zajednice na tom planu nije imao značajnijeg uspeha.

„Za ovo naselje Srbija izdvaja značajna sredstva, sa namerom da reši stambeno pitanje povratnika, pre svega mladih bračnih parova“, rekao je Petković.

Petković je ukazao i na dosadašnju značajnu saradnju Srbije i UNHCR-a na unapređenju položaja i prava raseljenih lica i izrazio očekivanja da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu, u pravcu nalaženja adekvatnog modela za profilisanje potreba IRL i načina za njihovo rešavanje.

Sagovornici su konstatovali da je „Skopska inicijativa“ koristan regionalni okvir za pronalaženje trajnog rešenja za interno raseljena lica sa KiM.

Skopska inicijativa je 2014. godine uspostavljena pod okriljem OEBS-a kao okvir za međuinstitucionalnu saradnju u cilju rešavanja problema interno raseljenih lica sa KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.