Petković osudio napad na mladiće u KM, obavestio Brisel: Posledica ekstremističke retorike iz Prištine

Petković
FOTO: KoSSev

U Kosovskoj Mitrovici je danas došlo do napada na dvojicu srpskih mladića, a prema rečima Kosovske policije, pozivajući se na svedoke koji su dali izjavu policiji, pre napada koji je zabeležen i na video nadzoru, čula se psovka na albanskom.

Mladići su zadobili lakše povrede – posekotinu oka, odnosno hematom i zbrinuti su u bolnici.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je odmah reagovao nazivajući napad brutalnim i „bez sumnje etnički motivisanim“, koji je „posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja“.

„Srpski mladići su napadnuti staklenim flašama i drugim predmetima i upućene su im psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića, u pešačkoj zoni severne Кosovske Mitrovice, koja vodi do mosta na Ibru. (…) Кroz razgovor sa povređenim mladićima saznao sam da povrede koje su im nanete, srećom nisu opasne po život i da im je pružena neophodna medicinska nega u Zdravstvenom centru u Кosovskoj Mitrovici. O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu“, naveo je Petković u saopštenju za medije.

„Nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz Prištine. Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Кosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade. Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora, ima incidenta na terenu“, takođe je naveo Petković.

Petković je pozvao srpsko stanovništvo na Kosovu da ostane mirno i ne podleže provokacijama, obećavajući zaštitu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.