Pešice drumom: Grupa s Kosova na Vučićev „miting nade“ u Beogradu

FOTO: Srbi idu pešice kod Vučića/Kosovoonline
FOTO: Srbi idu pešice kod Vučića/Kosovoonline

Već danima u delu javnosti brojna su svedočenja i ocene o organizovanju zaposlenih u institucijama, penzionera i socijalnih kategorija za odlazak na tzv. miting nade, koji 26. maja organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema ovim izveštajima, u toku je navodno sastavljanje spiskova, a miting se tumači i kao „kontramiting“, dok se povlače paralele sa tzv. Miloševićevim kontramitingom ’96.

Takođe, više je svedočenja prethodnih dana i o namoravanju radnika na ovaj odlazak, dok sa druge strane vlast to demantuje, a sam predsednik je juče pozvao da na miting ne dođe „niko ukoliko ga neko primorava i tera“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели n1srbija (@n1srbija)

Svedočenja o navodnom primoravanju ili plaćanju odlaska sendvičem, sokom ili čak novcem, mogu se, pored društvenih mreža, pročitati i čuti u medijima koji nisu pod kontrolom aktuelnog režima u Beogradu.

I za naš portal već danima stiže više (anonimnih) svedočenja o sastavljanju spiskova u većinski srpskim sredinama. Iako se zaposleni ustručavaju da javno govore o tome, na društvenim mrežama su komentari u prilog tome slobodniji.

Nasuprot tome, prorežimski mediji prenose drugačije zapise, u čije se središte postavlja bezrezervna podrška vlasti, najpre Aleksandru Vučiću. Među njima, dva su posebno danas zavredila pažnju ove javnosti, i oba dolaze sa Kosova.

Kako javlja Tanjug, za Beograd je jutros, put pod noge, pešice krenula grupa Srba iz Leposavića, Kosovske Mitrovice i Kosovskog Pomoravlja.

Portal Kosovo onlajn i RTV Puls su ove grupe jutros ispratili na licu mesta svojim zapisima. Ispratila su ih i politička rukovodstva.

FOTO: RTV Puls

Iz Leposavića je krenula grupa od 23 mladića, od kojih je 12 iz tog mesta a 11 iz Severne Mitrovice. Oni nose majice na kojima piše „Za Srbiju, za Vučića, Srbi sa Kosova i Metohije“ , noseći transparent i zastave Srbije.

Oni su oko 10.30 sati prešli Jarinje i sa tog mesta poručili da su na put krenuli za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

„Danas drugi put pešice idemo za Beograd da podržimo predsednika Vučića u njegovom nastojanju da očuva Srbiju. Ovo je samo mali gest, nas 12 iz Leposavića i 11 iz Mitrovice. Put je dug, momcima bih poželeo puno zdravlja, i da stignemo tamo za devet dana na miting podrške predsedniku Vučiću“, poručio je jedan od učesnika puta Dejan Marjanović iz Leposavića.

Njegov saputnik Tomislav Kostić iz Mitrovice dodao je da se nada da će u Beograd stići na vreme i u dobroj formi.

„Okupili smo se da damo podršku Aleksandru Vučiću 26. maja na mitingu. Nadamo se da ćemo proći sve prepreke i dočekati miting u zdravlju. Krenuli smo peške da mu se zahvalimo i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, kaže Kostić.

Iz sela Gornje Kusce, u Kosovskom Pomoravlju, oko 6 časova jutros takođe je krenula grupa od 13 mladića. Oni nose transparente „Srbi za KiM, za Vučića“ i ta grupa je oko devet sati prešla Bujanovac, javlja Tanjug.

Kako kažu, odlučni su da za devet dana prepešače 500 kilometara, navodeći da to nije ništa u odnosu na njihovu „odlučnost da u ovim teškim vremenima pokažu jedinstvo i slogu“.

Predsednik je svoju ideju o „mitingu nade“ saopštio nakon što je prebrojavao desetine hiljada građana Srbije koji su do sada u tišini protestovali i tugovali zbog dva masakra koja su se uzastopce dogodila u Beogradu, odnosno Mladenovcu, kada je ubijeno ukupno 18 žrtava, a povređeno skoro 20, uglavnom dece. Protesti su se u međuvremenu pojačali, uključujući i blokade puteva, i raširili na poljoprivrednike, a u toku je i protest koji traje gotovo godinu dana, zaposlenik sa klinike Laza Lazarević, koji do sada bezuspešno zahtevaju smenu direktorke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.