Patrijarh: KiM je naše srce, ne dolivajte vatru, već se sabirajte da bi ga sačuvali, da nam ga ne otuđe


„Ono što je naše srce, oko, uho – to je Kosovo i Metohija. I ako nam neko uzima uho, oko, srce, da li možemo živeti bez toga. Potrebna je molitva, sabirati snage, da bismo kao nekada, sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije“, poručio je večeras srpski patrijarh u besedi nakon Spasovdanske litije. Uoči skupa SNS-a, kazao je da litija nije miting sa političkim ciljevima, da nikoga ne deli i da se ne poistovećuje samo sa jednom stranom, odnosno strankom, već da obuhvata sve. Pozvao je građane da se u ovim vremenima drže zajedno i da se ne optužuju međusobno.

Spasovdanska litija krenula je večeras iz porte Vaznesenjske crkve. Na raskrsnici Ulice kralja Milana i Ulice kralja Milutina patrijarh srpski je pročitao deo iz Jevanđelja, a potom i služio pomen ubijenoj deci u Beogradu i mladima u selima u okolini Mladenovcu.

Litija je nastavljena Bulevarom oslobođenja do platoa ispred Hrama Svetog Save gde je Patrijarh Porfirije služio moleban.

Obraćajući se okupljenima kazao je da su bližnji, porodica, dom i otadžbina svetinje, a da su Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica, Morača i sve svetinje „naša lična karta, naše ime i prezime“.

„Spustivši se u svoje srce, iskreno da se zapitamo da li to mi danas znamo, ili bismo rado da budemo nešto drugo ili neko drugi, da se odreknemo sebe, svoga koda, identiteta, pravoslavnih vrednosti, te da prihvatimo nama stran sistem vrednosti i postanemo ono što nismo? Ali sve dok imamo u čemu da se ogledamo, kome i čemu da se vraćamo, nezavisno od spoljašnih okolnosti, ovaj narod će imati nepokolobljivu nadu, ovaj narod će živeti“, poručio je.

Patrijarh srpski kaže da je Kosovo i Metohija „naše srce, oko, uho“

„I ako nam neko uzima uho, oko, srce, da li možemo živeti bez toga? Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, sabirati snage, da bismo kao nekada, sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije. Da se ne bi desilo da na bilo koji način, posredno ili neposredno KiM mogu biti otuđeni. Zato sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga“, rekao je Patrijarh.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije koje su zadesile Srbiju, naglasivši da je potrebno „štititi se međusobno od zla“. Patrijarh kaže da su se građani suočili sa „strašnim zlom, koje nas je sve porazilo“:

„Jer je napalo našu decu, i preko njih nas. Pogodilo nas tako da smo zanemeli. Um posustaje pred pokušajima svakog logičkog objašnjenja onoga što se dogodilo. Zlo nema ime i prezime, nema uzrast, pol, rasu, naciju, opredeljenje. Zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobedeti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama, sposobnostima ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno ali nije dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju. Filozofija, politika, nauka, umetnost i mnogo toga, sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju i smislu postojanja, o stradanju, o radosti i tuzi, o istini i laži, o životu i smrti, o dobru i zlu ostaju bez konačnog odgovora“, poručio je.

Patrijarh je pozvao građane da se u ovim vremenima drže zajedno kako bi savladali svako iskušenje i zlo.

„Iako smo različiti ne dozvolimo sebi da našu zajedničku nesreću zloupotrebljavamo, optužujući jedni druge“, kazao je.

Patrijarh poručuje da su svi – „neko više, a neko manje“ odgovorni za „ono što nas je snašlo ovih dana“.

Odgovorni smo zato što nismo bolji

„Više nego drugi osećam da sam ja odgovoran. Ne samo kada sam postupao pogrešno, nego i kada nisam učinio sve što sam mogao i sve što je trebalo“, kazao je.

Onima koji se pitaju – „zašto baš danas litije“, patrijarh poručuje da one „nisu miting sa političkim ciljevima kako bi ih možda neko ko je neupućen razumeo“.

„Nikoga ne deli i ne isključuje, sve poziva jer se i Crkva ne poistovećuje samo sa jednim delom svoga naroda, našeg naroda. Ne poistovećuje se samo sa jednom stranom, i samo sa jednom strankom, već obuhvata sve. Crkva je celina, a litija je molitveni hod Crkve koji nas budi na pokajanje, poziva na lično preispitivanje, na preobražaj svakog od nas, bez izuzetka“, poručio je.

Poziva vernike da „ne menjaju vrednosti kao odeću“.

„Mi možemo menjati odelo i to je prirodno. Ali ako neko ne menja sebe iznutra nego samo spolja, sve će ostati ne samo isto, nego će bivati sve gore i gore. Potrebno je da makar malo uložimo strpljenja za onog pored nas, za našeg bližnjeg, da makar malo oslušnemo drugoga, da mu damo malo prostora u sebi, da se otisnemo od ostrva naše samodovoljnosti, isključivosti, sebičnosti, oholosti, da bismo došli do otkrića da bližnji naš nije pakao i pretnja nego da je raj i radost. Da smo mu mi potrebni i da je on nama potreban“, poručio je srpski patrijarh.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.