Patrijarh Irinej sveštenicima: Zabranjeno okupljanje više od pet lica na jednom mestu

FOTO: Patrijarh Irinej/SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život uskladi sa odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

„Nalažemo sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Republike Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu i drugim preventivnim merama koje treba da doprinesu sprečavanju širenja virusa korone“.

Patrijarh je istovremeno pozvao sveštenike da na „svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni“.

Prethodno su posebna uputstva i savete o ponašanju vernika i sveštenika izdale i druge pravoslavne eparhije Srpske crkve – Zahumsko-hercegovačka, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je obustavila i litije, a od nedavno i da i sveštenici i vernici stariji od 65 godina ne izlaze, kao i Raško-prizrenska eparhija, dok su neke od pravoslavnih eparhija u skladu sa specifičnostima tih parohija i uputstvima vlada u ovim zemljama, privremeno obustavile i bogosluženja.

U Raško-prizrenskoj eparhiji, od ove nedelje počela su da zvone zvona u intervalu od dva sata, u periodu od 8 do 20 časova, pa sve do okončanja epidemije.

„Neka nas zvona opominju na molitvu koju posebno tada treba da upućujemo Gospodu“, poručila je Eparhja u svom proglasu.

Eparhija je naložila i da se u vreme trajanja epidemije privremeno prekine sa primanjem posetilaca i gostiju u manastirima, a da se monaštvo usrdno moli za ozdravljenje svih.

Međutim, crkve su otvorene i obavljaju se liturgije, a vernicima je ostavljeno da sami rasude kako žele i mogu da učestvuju u crkvenom životu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.