Patrijarh Irinej: Kosovo je stara Srbija, srpski narod ne može da ga pokloni

"Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije. To je stara Srbija koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena pravoslavnim svetinjama. Prizren je bio prestonica srpskog naroda. Pećka Patrijaršija je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha i istorijska kuća naše crkve. Zar možemo da dozvolimo da Pećka Patrijaršija bude u nekoj drugoj državi? To jedan narod, koji je svestan sebe, svoje istorije i kulture – ne može sebi da dozvoli" –  kaže srpski patrijarh Irinej.

Odnosi Srba i Rusa od Svetog Save pa do danas, nadamo se i ubuduće

Odgovarajući na pitanje da deo "razgovora, kazivanja i uveravanja" sa ruskim patrijarhom Kirilom i predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, o Kosovu – podeli sa gledaocima, srpski patrijarh je rekao da je "bratski ruski narod" uvek pomagao kada je bilo "najpotrebnije" i "kada smo bili u najtežim prilikama i situacijama":

"Ruski narod, na čelu i sa predstavnicima države, onda kada nisu bili u prilici da nam pomognu, nikada nam nisu odmagali. Sa njima nismo imali nikakvog konflikta, nego su odnosi bila prijateljski i bratski. Nas vezuje pre svega slovenska krv, ista vera, ista crkva, vezuje nas istorija i mi smo se kao takvi uvek ponašali – nekada kao i danas."

Prve bliskije odnose sa ruskim narodom uspostavio je Sveti Sava, kazao je dalje srpski patrijarh, dodavši da su "ti odnosi od tada, pa sve do danas" i "nadamo se i ubuduće". 

U intervjuu za televiziju "Hram", u susret Božiću, odgovarajući dalje na pitanje šta će SPC reći ukoliko dobije zvanični poziv da se izjasni o KiM-u, a u okviru unutrašnjeg dijaloga, dodaje:

"Zar Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica da budu u svojini nekog naroda koji ih je do juče rušio i palio i danas treba da izađe pred svetom i kaže – ovo je naše? To samo neko ko izgubi pamet može da razmišlja da, kako kaže, tu omču skine sa vrata. Ne, za nas to nije omča, to je za nas jedna veza koja nas vezuje za KiM, staru Srbiju i tamošnje svetinje."

Podcrtava da je SPC rekla šta misli o Kosovu:

"Ja sam jednom prilikom rekao i ponavljam – može Kosovo i da bude oteto, da bude okupirano, kao što jeste danas. Ali srpski narod ne može nikada da kaže eto mi poklanjamo to, jer ono što se pokloni to se za svagda izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati."

Nadamo se, dodaje, da takav stav deli i vrh srpske države.

"I koliko ja vidim, a vidim dobro, čine se veliki napori tako da se Kosovo sačuva u okviru Srbije, da se da neko političko rešenje, da će biti rešeno na najbolji način, da će biti rešeno na obostrano zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste," ocenio je poglavar SPC.


O inicijativi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o unutrašnjem dijalogu o Kosovu čitajte na našoj tematskoj stranici "O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u"


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.