Parastos stradalim u Livadicama: „Ostala je tuga i bol, Bogu smo ostavili pravdu“

FOTO: Kim

Pomen žrtvama bombaškog napada na autobus Niš ekspres služen je u Lapljem Selu u crkvi Svete Petke. Porodica, prijatelji i lokalni zvaničnici odali su poštu stradaloj Mirjani Dragović. Počinilac zločina nad 14 Srba ni posle 21 godinu nije pronađen, ni kažnjen. Nadležne insitucije su davno odustale od ovog slučaja, a porodicama žrtava i preživelima ostaje bol, sećanje i gorčina zbog nezadovoljene pravde.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos žrtvama zločina u Livadicama, putnicima autobusa Niš ekspresa – Mirjani Dragović, Sunčici Pejčić, Živani Tokić, Slobodanu Stojanoviću, Nebojši, Snežani i Danilu Cokiću, Veljku Stakiću, Nenadu Stojanoviću, Milinku Kragoviću, Lazaru Milkiću i Draganu Vukotiću.

Parastosu su prisustvovali članovi porodice stradale Mirjane Dragović, ali i pojedini preživeli, te prijatelji, predstavnici lokalnih institucija i medija. Nakon službe u seoskoj crkvi, prisutni su se okupili i na pomenu koji je služen za ubijenu devojku.

Za porodicu Dragović svaka godišnjica predstavlja novu ranu.

„Mislim se jutros šta da vam kažem posle ovoliko godina, ovoliko vremena. Nama je ostala tuga i ostala bol, a Bogu smo ostavili pravdu. Od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi, medijima da dolazite ovde, da se sećamo svega onoga što je bilo i što je prošlo i što samo po godinama znamo koliko je vremena prošlo. Bol i tuga su svake godine isti, svakim danom su sve teži, čini mi se. Sve nas je manje, kao što kažu, ali nama bol nije manja i nije lakše“, kazala je sestra stradale Mirjane, Jelena Dragović Stojanović, koja je u napadu na autobus bila teško ranjena.

Srđan Popović je istoga dana pre 21 godinu iz Niša putovao za Gračanicu. Bio je u autobusu koji se kretao iza onog koji je miniran.

„Sećanje na ovaj dan je stvarno užasno. Desilo se nešto što tada niko nije očekivao. Bio sam u drugom autobusu odmah iza onog koji je dignut u vazduh i ta slika mi je pred očima stalno kada dođem ovde, na pomen. Užasno je to što se do sada nisu pronašli počinioci. Nekako su stvari ovde na Kosovu uvek bile komplikovane. Ima, nažalost, mnogo ovakvih dana, dosta žrtava, ali do sada ni jedan počinilac nije pronađen“, kaže Popović.

Njegov rođak, pesnik Ratko Popović je rekao da su poginuli u ovom napadu časno i nedužno nastradali, ali da institucije, nažalost, nisu učinile da se odgovorni procesuiraju.

„Nije se našlo, niti se nalazi vreme da se krivac pronađe za ovo strašno i veliko nedelo, ali mi ovo nećemo zaboraviti dok je u nama srce i dok je ta naša moralna obaveza da se ovde okupljamo, nađemo, da pokažemo i iskažemo svoje nemirenje sa tim, da se pronađe jedna ličnost koja je učestvovala i koja je ubila ove naše drage članove porodica“, rekao je Popović nakon parastosa u crkvi.

Parastosu u Lapljem Selu je prisustvovala i predsednica Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić.

„Danas je tužan dan za sve nas, 21 godina je prošla, ali ne i bol koju osećamo svi, a najviše najbliži naših nevino stradalih. Svih ovih godina bol ne jenjava, nažalost, pojačava se dubokim osećajem nepravde. Danas mi, okupljeni u Lapljem Selu, ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav. Nastojaćemo da podsećamo i da tražimo pravdu za naše žrtve. Neka počivaju u miru“, rekla je ona.

Za zločin u Livadicama bio je osumnjičeni Albanac Fljorim Ejupi. Iako je osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud ga je oslobodio optužbi. Prema pisanju medija, on trenutno živi u Nemačkoj. Predsednik Srbije ga je dovodio u vezu i sa ubistvom Olivera Ivanovića, međutim, Ejupi je to negirao, a pravosudni organi to nikada nisu potvrdili.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.