Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

 

FOTO: Kim/Goran Miladinović sa unukom u malinjaku

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

Porodica Miladinović iz Gornje Gušterice već godinama unazad bavi se proizvodnjom maline. Vlasnik gazdinstva smatra da je isplativije baviti se uzgajanjem bobičastog voća, nego gajenjem žita i kukuruza.

„Na mom imanju od oko 25 ari, zasejana je malina vrste ’polka’. Prošle godine je kvalitet maline bio bolji nego ove. Velike vrućine su ove godine loše uticale na malinu“, kazao je Goran.

Miladinovići porodično rade maline, u berbu su uključeni gotovo svi članovi porodice.

„Berba maline je počela sada, a trajaće u zavisnosti od vremena do oktobra – novembra meseca. S obzirom na nisku otkupnu cenu maline, ne isplati se da plaćamo radnike, tako da se snalazimo i porodično radimo na imanju, pomažu mi bratanci i bratanice“, rekao je Miladinović.

Cena ove godine u odnosu na prošlu manja za tri puta

Otkupna cena malina ove godine je tri puta manja u odnosu na prethodnu, i kreće se oko 1.30 evra. Goran Miladinović za uzgoj ovog bobičastog voća ove sezone ne dobija nikakve subvencije od Opštine Gračanica.

„Prošle godine je cena maline bila 4.20 evra, ove godine 1.30 evra s tim što su preparati za zaštitu maline ove godine znatno skuplji nego ranijih godina. Malinu nosimo u hladnjaču u Mramor. Verovatno subvencije dobijaju oni što poznaju nekog u Ministarstvu. Ove godine nisam dobio subvencije od opštine, pa sam konkurisao u Ministarstvu za zajednice i povratak u Kosovu Polju, međutim ne polažem velike nade da ću to i da dobijem“, naveo je on.

Redakcija Kim radija je posetila i glavnog otkupljivača malina na Kosovu – firmu EuroFruti iz Mramora. Vlasnik Bejtuš Gaši rekao je da je kvalitet lošiji u odnosu na prethodne godine.

„Ove godine se vidi da je kvalitet lošiji u odnosu na prošlu godinu i godine ranije, zato što je bilo loše vreme, kiša je padala tri meseca bez prekida, malinama ne odgovara takvo vreme. Nakon tog perioda prešli smo na jake vrućine koja dodatno škodi malinama, kod nas još nema neka zaštita ili mreža koja može da zaštiti od sunca“ kazao je on.

Cena maline ne zavisi od kvaliteta, već od velike ponude na tržištu dodao je Gaši.

„Kad se uporedi sa godinama ranije mnogo je niža cena, i to nije zato što je loš kvalitet već zbog toga što velike zemlje nude velike količine, na primer Poljska i Ukrajina one su nam oborile cenu. Ove godine ni mi nismo zadovoljni kao ni proizvođači, ne mogu da pokriju svoje troškove. Mi smo tražili od Vlade Kosova da povećaju subvencije bar na 50 centi da bar proizvođači mogu troškove da pokriju“, naveo je Bejtuš.

„Mi već mesec dana otkupljujemo maline, prvo smo počeli u Gračanici gde imamo otkupnu stanicu, hteli smo da budemo u blizini proizvođača, znači Laplje Selo, Gušterica, Čaglavica i otkupljujemo maline, kupine sve što ima tu. Imamo otkupnu stanicu i u Štrpcu. Veću količinu koju sada uzimamo je između tri i četiri tone dnevno, koja dolazi sa Brezovice. Uglavnom su sorte ’miker’, ’vilamet’, sada kreće ’polka’ i nova sorta ’delniva’ za koju se nadamo ako bude malo kišovito vreme da se malo osveži onda će biti proizvoda, ako ovako nastavi sa ovom vrućinom onda je problem da se sakupi ta količina“, dodao je on.

Firma EuroFruti iz Mramora izvozi maline širom Evrope.

„Naša firma izvozi robu, glavno tržište nam je Nemačka, Mađarska, Austrija, Švajcarska, uglavnom izvozimo u 12 zemalja. Ne izvozimo samo malinu već i kupinu, šumsku borovnicu, šumsku kupinu, pečurku i tako dalje. Mi kupujemo svežu malinu, zamrzavamo, pakujemo po narudžbini ali uglavnom zamrznutu radimo“, istakao je vlasnik.

I pored niskih cena proizvođači malina ne odustaju od ovog ovog sezonskog posla, u nadi da će sledeće godine kvalitet i cena biti zadovoljavajući.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.