OVK "veterani": Ne glasajte za Specijalni sud jer "narušava dostojanstvo našeg oslobodilačkog rata"

Posle 13 časova u Prištini je završen protest "ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)" protiv osnivanja Specijalnog suda, koji su podržali studenti Univerziteta u Prištini, kao i pokret "Samoopredeljenje" i NISMA – Fatmira Ljimaja. Protest je završen bez incidenata, a "ratni veterani" su pozvali poslanike kosovske skupštine da ne glasaju za Specijalni sud, preneli su kosovski mediji. Oni su, međutim, danas protestovali i zbog višegodišnjih zatvorskih kazni članovima takozvane Dreničke grupe.

Među transparentnima na današnjem protestu su se videle fotografije nekih od članova Dreničke grupe – ambasadora Kosova u Albaniji, Sulejmana Selimija, gradonačelnika Srbice, Samija Ljuštakua, ali i drugih OVK "komandanata". Demonstranti su nosili i zastave Republike Albanije, ili kako ih nazivaju – "nacionalne zastave", zastave sa amblemom OVK, ali i transparente ispisane kako na albanskom, tako i na engleskom – "Narod želi da zna koga je Sami Ljuštaku ubio", "Mi znamo ime žrtve. Njegovo ime je Sami Ljuštaku", "Oni su naši heroji", ali i "Darius budi pažljiv" (Darius Sielicki – sudija koji je vodio slučaj Dreničke grupe). Kosovski mediji izveštavaju da je među demonstrantima bila i poslanika iz redova PDK, Ganimete Musliju, ali i da su bile prisutne i supruga i ćerka Samija Ljuštakua. Tokom protesta demonstranti su i uzvikivali "UÇK, UÇK!" i imena – Ljuštaku i Selimija.

"Za ovaj sud ne bi trebalo da se glasa jer on narušava dostojanstvo našeg oslobodilačkog rata, on utiče na dostojanstvo rata koji je imao sve više i više mlade krvi, mladih, hrabrih ljudi na Kosovu. Oni su kriminalci koji treba da budu kažnjeni, a ne pripadnici OVK," rekao je predstavnik "ratnih veterana" iz "rata Oslobodilačke vojske Kosova", Džavit Jašariri, "pozivajući političare da izbegnu nepravdu" i ne glasaju za Specijalni sud, navodi Zeri.

On je rekao da ne bi trebalo da se glasa za sud, jer je rat koji je vodio sa svojim članovima "bio čist i pristojan".

Sekretar udruženja veterana OVK Faton Klinaku,je takođe zatražio da se ne glasa za Specijalni sud, navodi takođe Zeri.

On je rekao da je "rat OVK odgovorio na teror", istovremeno dodajući da su međunarodne misije koje su trebalo da se "bave zločinima Srba počinjenih na Kosovu, hapsile OVK borce".

"Ovi proces je fabrikovao Beograd. Puno je slučajeva kao što su Afrim Zećiri, Lapska grupa, Kačanik, slučaj Kićina i poslednji osuđeni OVK zvaničnici – Drenička grupa," rekao je Klinaku i dodao:

"Zbog nepravde međunarodnih sudova, mi tražimo od članova Skupštine da ne glasaju za Specijalni sud, jer je to jednostrani sud. Tražimo "stop" za Specijalni sud."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.