Otvoren tender za izradu studije izvodljivosti za prugu Albanija-Kosovo

Pruge voz
Foto: RLE

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je preveden sa albanskog)

U Albaniji je otvoren tender za izradu studije izvodljivosti za izgradnju železničke pruge Albanija-Kosovo, prenosi Ekonomia Online.

Ovaj projekat, koji predviđa izgradnju železničke pruge u dužini od oko 130 kilometara, biće podeljen na nekoliko faza.

Pošto je bilo više ideja i varijanti za izgradnju nove železničke pruge, koja će povezati Albaniju sa Kosovom, odlučeno je da se razmotre dve opcije:

Prva opcija predlaže prelazak pruge na tačkama Mjede, Morina i Kramovik (opština Orahovac). Ukupna dužina od Mjede do granice sa Kosovom je oko 107 kilometara i očekuje se da maksimalna brzina kretanja bude 100 kilometara na čas, dok se ukupna dužina trase od stanice Kramovik do granice Morina procenjuje na oko 30 kilometara, pa se očekuje da će ukupna dužina železničke pruge prema ovoj opciji biti 137 kilometara.

U projektu se predlaže još jedna opcija – konsultant može utvrditi prelaz proučavanjem situacije na terenu.

Opšti cilj studije je da se doprinese implementaciji nove železničke pruge između Albanije i Kosova, što će rezultirati poboljšanjem transportne povezanosti, smanjenjem drumskog saobraćaja, smanjenjem tranzitnog saobraćaja u gradovima, smanjenjem gradskog saobraćaja i zagađenja zbog emisije gasova iz vozila. Studija je od regionalnog značaja.

Promoteri ove studije su albansko ministarstvo za infrastrukturu i energetiku i kosovsko ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

Očekuje se da će izrade studije trajati 14 meseci, od čega dva meseca za početnu fazu i 12 meseci za samu studiju.

Kosovske železnice se protežu u dužini od 333 kilometara i povezane su sa Srbijom i Severnom Makedonijom.

Vozovi na Kosovu se kreću brzinom od 20-40 kilometara na čas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.