Otvoren Mitrovica Bridge Fest: Večeras projekcija tri filma i na Severu

Projekcijom ruskog filma "Bataljon" reditelja Dmitrija Meškijeva sinoć je u Južnoj i Severnoj Mitrovici zvanično otvoren drugi po redu međunarodni filmski festival "Bridge Film Fest". Ove godine se po prvi put filmovi prikazuju i na Severu – u EU Info centru. 

Festival je u Južnoj Mitrovici zvanično otvoren u 18 časova, u nekadašnjem kulturnom centru "Dragica Žarković", a sada "Redžep Mitrovica", da bi film zatim bio prikazan sinoć u 21 čas i u Severnoj Mitrovici u EU Info centru. 

Danas – drugog dana festivala, kako se navodi na Fejsbuk događaju projekcije filmova, u Severnoj Mitrovici projekcije počinju od 19 časova i to filmom "Order" španskog reditelja Jordi Kastejona. Zatim će biti prikazan "Some of us" bosanske rediteljke Anje Kavić i film "Kennels" italijanskog reditelja Masimilijana Diagostina. 

Projekcije filmova na Severu organizuje Predrag Guberinić ispred Aktiv Art centra. On navodi da je njihova uloga u tome što su "dobili filmove od Bridge festivala, koje emituju u EU info Centru", a da će tačno vreme prikazivanja filmova zavisiti od zastupljenosti ovih prostorija.

"Tačno vreme prikazivanja filmova za sledeći dan objavićemo danas oko 23 časa na stranici Aktiv Art centra. Ja sam ispred Aktiv Art centra. Naša uloga je u tome što smo dobili filmove od Bridge festivala, koje emitujemo u EU info Centru. To je cela naša uloga," rekao je Guberinić za KoSSev.

Guberinić za sebe kaže da je veliki filmofil i da  je volonterski angažovan na organizaciji prikazivanja filmova na Severu.

Projekcija filmova u Južnoj Mitrovici, kako se navodi u zvaničnom katalogu festivala, počinje od 17 časova, a pored pomenutih filmova koji će biti prikazani na Severu, biće prikazani i "Crimes of a father" albanskog reditelja Bena Perija, "No one cares about jungles" iranskog reditelja Jasera Talebija, "The Piano" kosovskog reditelja Dželjalj Haljitija, kao i "Journey" Britanca Lens Nilsena. 

Festival traje do 22. septembra, a ove godine biće prikazano ukupno 37 filmova, među kojima i jedan sedmominutni film iz Srbije "Drawn" Dušana Babića. Većina kosovskih medija je javila da će se ove godine po prvi put prikazati i film na samom mostu – 19. septembra u 19.30.

Ovaj festival organizuju "Žene Mitrovice" koje rade na "povezivanju zajednica, ljudi i ohrabrivanju tolerancije", specijalni gost ovogodišnjeg festivala je albanski novinar i glumac koji živi u Americi, Mark Caka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.