Osmani u Vatikanu zatražila od pape Franje da prizna Kosovo

Osmani i Papa Franja
FOTO: Predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica boravi u Vatikanu, gde se sastala sa papom Franjom. Osmani mu se zahvalila na „kontinuiranoj brizi“ koju pokazuje prema Kosovu, ali i ujedno zatražila priznanje Kosova od strane Svete stolice.

„Došla sam ovde da izrazim zahvalnost naroda Kosova za brigu koju ste pokazali prema mojoj zemlji, ostajući stalno uz njih“, kazala je Osmani, navode iz kosovskog predsedništva.

Ujedno je obavestila papu Franju o, kako je navela, viziji Kosova za integraciju u evroatlantske strukture.

„Priznanje žrtve je u temelju vere u budućnost“, rekla je Osmani, te dodala:

„Narod Kosova je vaskrsao na pepelu žrtve mnogih generacija i njihovim naporima za slobodu. Sada Kosovo bezbedno gradi svoju budućnost, u okviru široke porodice slobodnih naroda“.

Kosovska predsednica poručila je papi da bi priznanje Kosova od strane Vatikana uticalo na dalje jačanje „državnosti“ i integraciju u evroatlantske strukture.

„Cilj Kosova za priznanjem od strane Vatikana doprinosi daljem produbljivanju i unapređenju naših vekovnih odnosa, kao i evropskom putu naše zemlje“, rekla je Osmani.

Ujedno se zahvalila papi Franji na odluci iz 2018. godine da Apostolsku upravu Kosova podigne na nivo biskupije.

Osmani je sa papom Franjom razgovarala i o, kako se navodi u saopštenju, brizi koju je Vatikan pokazao prema narodu Kosova, „prepoznajući njegove civilizacijske vrednosti, koje je svet video oličene u ličnosti Majke Tereze“.

„Naši odnosi su veoma snažni, jer potiču iz zalaganja za mir, toleranciju i slogu među ljudima. Oni su nas tradicionalno ujedinjavali“, rekla je kosovska predsednica.

Osvrnula se i na, kako navode iz kosovskog predsedništva, napredak Kosova, sa posebnim akcentom na funkcionisanje verskih zajednica na i rešenosti Kosova da prizna i dalje promoviše verske slobode.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.