Osmani tražila međunarodne posmatrače za predstojeće izbore

Foto: Kosovsko predsedništva

Vršiteljka dužnosti kosovske predsednice, Vjosa Osmani, razgovarala je danas sa predstavnicima Kvinte i zemalja EU o posmatranju prevremenih parlamentarnih izbora, koje je ona raspisala za 14. februar.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Predsedništva naglasila važnost uključivanja međunarodnih posmatrača u praćenje izbornog procesa i u tom kontekstu zatražila podršku Kvinte i EU.

Osmani, koja će i sama učestvovati na tim izborima, je naglasila da je zaštita integriteta i kredibiliteta izbornog procesa glavni cilj institucija, čime se garantuje ostvarivanje građanske volje izražene slobodnim glasanjem.

S druge strane, predstavnici Kvinte i Kancelarije EU izrazili su podršku kosovskim institucijama u obezbeđivanju slobodnih, poštenih i mirnih izbora.

Novi saziv kosovske Skupštine i nova vlada biće birani sredinom februara ove godine. Nijedna do sada nije ispunila ceo mandat od četiri godine.

Posmatrači Evropskog parlamenta pratili su kosovske izbore u čak sedam misija, ali preporuke ovih misija nisu usvajane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.