Osam godina posle izgradnje, otvoren vrtić u Partešu

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Meštani Parteša u istoimenoj opštini kod Gnjilana, nakon osam godina od završetka izgradnje, dobili su vrtić koji će olakašati školovanje dece u sva tri sela ove opštine – Donje Budrige, Parteša i Pasjana.

Pored toga što je deci obezbeđena prilika za socijalizaciju, desetoro ljudi je dobilo svoj prvi posao.

„Vrtić je počeo sa radom 3. januara ove godine. Trenutno je obezbeđen poludnevni boravak u trajanju od pet sati sa užinom, za tridesetoro dece u mlađoj i starijoj grupi”, rekao je za KoSSev direktor PU „Kolibri“, Vladan Maksimović.

Foto: PU Kolibri, direktor Vladan Maksimiović sa decom
Foto: PU „Kolibri“, direktor Vladan Maksimović sa decom

Maksimović se nada da će već sledeće školske godine imati pun kapacitet rada.

“Trenutno je zaposleno desetoro radnika čije plate obezbeđuje država Srbija, preko Kancelarije za KiM”, kaže Maksimović.

I pored postojanja potrebe za jednom ovakvom vaspitno-obrazovnom ustanovom, na otvaranje se čekalo punih osam godina. Vrtić je izgrađen sredstvima tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju 2012. godine. Iste godine je i opremljen, kada je trebalo da počne sa radom. Međutim, zbog smene vlasti i zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, sve je stalo, kaže bivši predsednik Upravnog odbora u vrtiću Božidar Trajković.

Trajković koji je sada direktor obrazovanja u opštini Parteš, kaže da je po podacima od pre osam godina bilo 120 dece uzrasta od tri do pet godina koji bi trebalo da se upišu u vrtić da je otvoren još 2012.

“Tada je raspisan konkurs i za 12 radnika koji bi radili u vrtiću, potrudili smo se da te radnike finasira tadašnje Ministarstvo za KiM, međutim kasnije je stupila na snagu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i sve je stalo”, priseća se Trajković.

Vrtić u Partešu funkcioniše kao izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove “Kolibri” u Koretišu. Smešten je u crkvenom dvorištu u centru Parteša. Broji tridesetoro dece koji su raspoređeni u dve grupe: srednje mešovita vaspitno obrazovna grupa, za uzrast od treće do četvrte godine i starija mešovita grupa, koja okuplja decu uzrasta od četiri do pet i po godina. Prvo zapošljavanje radnika pratili su sporadični mirni protesti nekoliko nezadovoljnih meštana koji nisu primljeni na osnovu konkursa za prijem novih radnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.