Optužnica protiv službenika Tužilačkog saveta – pomogli optuženom da pobegne sa Kosova

Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Prištini objavilo je da je podiglo optužnicu protiv okrivljenih sa inicijalima L.K, A.K, M.B. i F.D. za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, vršenje uticaja, falsifikovanje dokumenata, neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza i kupovinu, prijem ili prikrivanje stvari stečenih izvršenjem prekršaja.

Prema optužnici, okrivljeni L.K i A.K, u svojstvu direktora Sekretarijata Tužilačkog saveta Kosova i u svojstvu vozača, od januara 2018. godine na dalje, u saizvršilaštvu, direktno i indirektno, tražili su i dobili novac i poklone za sebe i za druge od lice sa inicijalima B.M, kako bi ostvarili svoj uticaj u odlučivanju o smanjenju i odlaganju izvršenja kazne za istog.

Ovim su okrivljeni izvršili krivično delo „Vršenje uticaja“, iz člana 424. KZRK. Takođe, gore pomenuti okrivljeni u saizvršilaštvu su omogućili osumnjičenom A.M. da pobegne sa teritorije Kosova u Albaniju, koristeći službeno vozilo KZK-a, konkretno direktora KPSS-a, čime su počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, iz člana 414. KZRK.

Prema optužnici, okrivljeni sa inicijalima A.K., i M.B, počinili su krivično delo „falsifikovanje isprava“, iz člana 390 KZK. Dok je okrivljeni M.B. od oštećene strane B.M primio automobil u iznosu od 25.000 evra, pa je time počinio krivično delo „Kupovina, prijem ili prikrivanje stvari stečenih izvršenjem krivičnog dela“, iz člana 333. CCRK.

Takođe, prema optužnici, okrivljeni L.K. je počinio krivično delo „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza“, iz člana 430. KZRK.

Okrivljeni L.K, i F.D, prekršili su procedure i pravila javnih nabavki i ovim u saizvršilaštvu počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, iz člana 414. KZRK-a“, navodi se u saopštenju.

Povodom podizanja optužnice, predmetni tužilac je predložio Sudu da se okrivljeni proglase krivim i kazne po zakonu, za krivična dela koja im se stavljaju na teret, da im se izrekne dodatna kazna – Zabrana vršenja funkcije u javnoj upravi ili u javnoj službi, kao i da im se oduzme vozilo kao dokaz u ovom krivičnom predmetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.