Opštine Štrpce, Dečani i druge institucije ‘pod lupom’ revizora u vezi licenciranja hidroelektrana

Strpce Bageri Hidroelektrana
Bager firme Metkos group na mestu Obe reke/Foto: RTV Kim

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nacionalna kancelarija za reviziju (NKR) započela je proveru učinka u oblasti energetike i životne sredine sa temom „Sistem licenciranja hidroelektrana i njihov uticaj na životnu sredinu i vodu (2015 – 2021)“. Bavljenje ovom temom revizije je od posebnog značaja jer se upotreba vode za proizvodnju električne energije mora vršiti na pravi način bez uticaja na kvalitet i protok vode.

Različiti medijski izveštaji i početna istraživanja u fazi planiranja u ovoj oblasti pokazuju da postoje indicije da proces izdavanja dozvola za hidroelektrane karakterišu nedostaci transparentnosti. Takođe postoje indicije za nedostatak koordinacije između odgovornih strana tokom procesa licenciranja, nedostatak odgovarajućeg nadzora od strane nadležnih institucija, što posledično može da ugrozi životnu sredinu. Uticaj koji ova aktivnost ima na životnu sredinu i početni pokazatelji problema u ovoj oblasti poslužili su NKR-u da započne ovu reviziju.

Cilj ove revizije je ocenjivanje izdavanja licenci za hidroelektrane i delatnosti javnih ustanova za zaštitu životne sredine od delatnosti hidroelektrana. Osnovna svrha ove revizije je da doprinese unapređenju procesa izdavanja dozvola i da se obezbedi da se korišćenje voda vrši efikasnije i efektivnije u postizanju predviđene namene i da se obezbedi zaštita voda i životne sredine.

Predmet procesa revizije biće Regulatorna kancelarija za energiju; Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture; Ministarstvo privrede kao i opštine Dragaš, Mitrovica, Dečane i opština Štrpce. Takođe, Kosovska agencija za šume i Ministarstvo kulture, omladine i sporta mogu biti predmet revizije, u zavisnosti od oblasti revizije. U okviru ovih institucija, fokus revizije biće odeljenja za izdavanje dozvola i odjeljenja inspektorata u vezi sa uticajem na životnu sredinu i vode. Delokrug će se fokusirati na izdavanje dozvola za hidroelektrane tokom 2015-2020. godine i njihov uticaj na životnu sredinu i vodu.

Glavni cilj izgradnje hidroelektrana na Kosovu je dostizanje cilja od 25% u skladu sa dogovorom uspostavljene Direktive EU 2019/32/EC za proizvodnju obnovljive energije do 2020. godine, smanjujući uticaj na životnu sredinu i vodu. Na Kosovu je u periodu 2015-2020. godine izgrađeno oko 20 mini hidroelektrana koje nude proizvodni kapacitet od oko 86 MW. Hidroelektrane bi trebalo da se grade u koncesiji sa javnim ustanovama, opremaju i primenjuju pravila i kriterijume u skladu sa ekološkim dozvolama u cilju zaštite voda i životne sredine i obezbeđivanja kvaliteta vodosnabdevanja i njihovog protoka.

Aktivnosti svake institucije nadležne za izgradnju hidroelektrana i njihov rad u cilju proizvodnje električne energije moraju se odvijati u skladu sa principima usklađenosti, ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti. Takođe bi trebalo da se obezbedi transparentnost i jednak tretman za ekonomske operatere koji imaju za cilj da koriste vodu za proizvodnju energije.

NKR je posvećen rešavanju relevantnih i važnih tema za Skupštinu Kosova i njene građane pružanjem korisnih preporuka za zaštitu životne sredine i jačanje vladavine prava na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.