Opozicija neće glasati za Specijalni sud

Izvor: RTK2/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

”Samoopredeljenje”, ABK i ”Inicijativa za Kosovo” su stavili do znanja koaliciji DPK i DSK da će glasati protiv osnivanja suda. Vlada je ubeđena da će dva zakona dobiti skupštinsku većinu, ali ne postoje nikakve šanse da sud zaživi u januaru, ”Zeri”.

Specijalni sud, koji će se kako se očekuje baviti isključivo pretpostavljenim ratnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova, neće biti osnovan ni u januaru uprkos urgentnim zahtevima medjunarodnih predstavnika. 

Tri opozicione parlamentarne grupe ”Samoopredeljenje”, ABK i ”Inicijativa za Kosovo” su stavile do znanja koaliciji DPK i DSK da će glasati protiv osnivanja ovog suda. 
 
Vlada je ipak obavezna da za par dana stavi u skupštinsku proceduru Zakon o specijalnom sudu. Nova vlada je izrazila uverenje da će zakon o osnivanju Specijalnog suda za pretpostavljene zločine OVK dobiti 2/3 glasova kosovskih poslanika. 
 
Premijer Isa Mustafa, nije mogao da precizira kada će njegova Vlada staviti u proceduru zakon o Specijalnom sudu, jedino je izjavio da su pripreme konkretnih dokumenata vezanih za Sud u završnoj fazi.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.