Odluka o prijemu Kosova u UEFA -u na Kongresu u martu sledeće godine

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) doneo je juče odluku da se zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju razmotri na godišnjem Kongresu UEFA-e, koji se zakazan za mart sledeće godine u Budimpešti, saopšteno je na znaničnom sajtu UEFA-e.

"Odluka o zahtevu Fudbalskog saveza Kosova za prijem u UEFA-u na sledećem redovnom Kongresu UEFA 2016. godine," navodi se na UEFA-inom sajtu, a kao jedna od odluka donešenih na dvodnevnoj sednici na Malti.

Ukoliko bi sledeće godine na Kongresu UEFA-e Fudbalski savez Kosova postao ponopravni član Kosova, to bi omogućilo fudbalskoj reprezentaciji Kosova da učestvuje na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Punopravno članstvo u UEFA preduslov je za članstvo u Svetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA).

Podsetimo, u januaru 2014. FIFA je donela odluku da kosovski timovi mogu da igraju protiv timova iz drugih zemalja, ali isključujući timove iz bivših jugoslovenskih republika.

Kosovo je i zvanično debitovalo u martu 2014. godine u utakmici protiv Haitija koja je odigrana na stadionu u Južnoj Mitrovici.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.